Njemačka policija, ilustracija
Njemačka policija, ilustracija Foto: Getty Images

Njemačka policija u nekoliko je saveznih pokrajina u petak ujutro, zbog sumnje u organizirani kriminal, izvršila pretrese u stanovima više istaknutih članova neonacističkih skupina, pri čemu je nekoliko osoba i uhićeno.


"Pretresi su izvršeni zbog osnovane sumnje u počinjeno kazneno djelo prodaje narkotika i oružja te pranja novca", priopćio je Pokrajinski ured za borbu protiv kriminala u Tirinškoj.

U akciji je do sada uhićeno devet osoba. U pretresu, koji su izvršeni u saveznim pokrajinama Tirinška, Saska-Anhalt i Hessen, sudjelovalo je preko 500 policajaca. Cilj akcije je prikupljanje dokaznog materijala poput skupocjenog namještaja ili automobila.

Javni servis MDR javlja kako je akcija usmjerena protiv pripadnika neonacističkih skupina Turonen i Garde 20, za koje se sumnja da već godinama kontroliraju ilegalnu prodaju narkotika u Tirinškoj. Među osumnjičenima je i jedan poznati odvjetnik, čiji je ured u saveznoj pokrajini Hessen danas također pretresen.

Eksplozija u njemačkom Lidlu 01 Užas u njemačkom Lidlu: Zaposlenik otvorio paket koji je eksplodirao. Troje radnika je ozlijeđeno

Kako nadalje javlja MDR, ove grupe su na području Tirinške kontrolirale i nekoliko bordela. Policija je do spoznaja o kriminalnim djelatnostima neonacističkih skupina došla preko suradnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Pripadnici neonacističkih skupina Turonen i Garde 20 su aktivni i u organiziranju zabranjenih neonacističkih bandova. Protiv njihovih članova su od 2019. pokrenuta 32 istražna postupka.