Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pitanju 2,1 milijarda eura

Njemačka Britaniji: Platite račun! Cameron: Nećemo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je poručila da svaka članica Europske unije treba izvršiti svoje financijske obveze prema Europskoj komisiji, signalizirajući time nezadovoljstvo zbog okolišanja Velike Britanije da plati Bruxellesu dodatnih 2,1 milijardu eura.

Stajalište njemačke vlade jest da zemlje trebaju poštivati pravila, izjavila je glasnogovornica njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea upitana da komentira nezadovoljstvo Londona zbog obveza prema Uniji.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

"Europska komisija s vremena na vrijeme provjerava financijske doprinose svake države članice na temelju njihova bruto domaćeg proizvoda... s time da neke zemlje dobiju povrat novca, a druge moraju dodatno uplatiti", rekla je glasnogovornica.

"Iz naše perspektive, to je normalna procedura", dodala je.

"U konačnici, to je bilateralna stvar između Komisije i Britanije", pojasnila je, uz opasku da Berlin neće izravno komentirati svaki pojedinačni slučaj.

BBC: 'Cameron bi mogao koristiti iskustva Hrvatske'

Britanski premijer David Cameron u ponedjeljak je izjavio da njegova zemlja neće platiti "tako nešto", govoreći o 2,1 milijardu eura što ih Europska unija traži od Londona, čime je zaradio pohvale euroskeptika u britanskim medijima koji su njegovu reakciju nazvali otmjenom reakcijom naspram pohlepnim "eurokratima".

Cameron je prošlog tjedna odbacio mogućnost uplate do zadanog roka, 1. prosinca, optužujući Europsku komisiju tvrdnjom da ga je zaskočila neprihvatljivim zahtjevom.

Cameronovi konzervativci u Velikoj Britaniji pod pritiskom su antieuropske stranke UKIP, koja želi izlazak iz EU.

Europska je unija upozorila Britaniju da bi pokušajem mijenjanja pravila financijskih doprinosa Uniji mogla ugroziti vlastite olakšice iz proračuna EU.

Velika Britanija mora uplatiti dodatni iznos u proračun EU jer se njezino gospodarstvo oporavilo, što pokazuju podatci britanskog statističkog ureda. U prošlosti je Velika Britanija često imala koristi od tih pravila, jer je dobivala povrat sredstava iz EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene