Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teorija izraelskog premijera

NJEMAČKA ODGOVORILA 'Mi smo krivi za holokaust'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije jasno zašto je Netanyahu odlučio pokrenuti ovo pitanje sada, baš uoči posjeta Njemačkoj, ali je njime ponovo do vrhunca dignuo tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je u srijedu da je Njemačka odgovorna za holokaust i da nema nikakve potrebe da se to revidira, u odgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu koji je optužio palestinskog muftiju iz Drugog svjetskog rata da je kriv za "konačno rješenje".

Pročitajte i ovo Ilustracija Traži se oštra kazna U Berlinu ponovno antisemitistički incident: Student napao svog kolegu jer je pripadnik židovske zajednice Slika nije dostupna JOŠ JEDNA PLJUSKA HRVATSKOJ Zbog ustaških pozdrava i nijekanja ratnih zločina među najgorima smo u Europi, kritike upućene i Predsjednici

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okrivio je palestinskog vjerskog vođu i jeruzalemskog muftiju Hadža Amina al-Huseinija iz 1940-ih godina za ideju istrebljenja Židova u nacističkoj Njemačkoj, što je izazvalo snažnu reakciju izraelske oporbe, povjesničara i Palestinaca.

Huseini se 1941. sastao s Hitlerom u Berlinu. "Hitler nije želio istrijebiti Židove u to vrijeme, on ih je želio protjerati", rekao je Netanyahu u utorak na Svjetskom cionističkom kongresu u Jeruzalemu. "A onda je muftija otišao k njemu i rekao mu da će svi oni inda iseliti u Palestinu", prepričao je Netanyahu. "Pa što da onda radim s njima", pitao je Hitler, po tvrdnjama izraelskog premijera, a muftija mu odgovorio da ih "spali".

"On je imao središnju ulogu u poticanju konačnog rješenja (židovskog pitanja)", zaključio je optužbu Netanyahu.

'VOLONTER AUSCHWITZA' Zastrašujuća izvješća u koja nitko nije želio vjerovati

Kad su ga pitali za te Netanyahuove komentare, glasnogovornik njemačke vlade odgovorio je da je Njemačka odgovorna za holokaust i da nema nikakve potrebe da se drugačije gleda na to.

Netanyahu, kojem je otac bio ugledni povjesničar, brzo se našao pod salvom kritika. Sastanak Hitlera i Huseinija zbio se u studenome 1941., a Hitler je gotovo tri godine prije, u siječnju 1939. u Reichstagu govorio o potrebi "istrebljenja židovske rase".

"Reći da je muftija dao Hitleru ideju da pobije ili spali Židove, jednostavno nije točno", rekla je Dina Porat, profesorica na sveučilištu u Tel Avivu i glavna povjesničarka u Yad Vashemu. "To je bila središnja tema Hitlerove ideologije mnogo, mnogo prije nego što se pojavio muftija", kazala je Reutersu.

Nije jasno zašto je Netanyahu odlučio pokrenuti ovo pitanje sada, baš uoči posjeta Njemačkoj, ali je njime ponovo do vrhunca dignuo tenzije između Izraelaca i Palestinaca, koji su novom sukobu zadnja dva tjedna.

Zabrinjavajuće reakcije na 'Hitlera' na njemačkim ulicama

Palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat oglasio se u srijedu rekavši da "Netanyahu toliko mrzi Palestince da je voljan osloboditi Hitlera krivnje za ubojstvo šest milijuna Židova".

Na Netanyahuovu izjavu reagirao je i Isaac Herzog, čelnik oporbe u Knessetu. "Ovo je opasno izvrtanje povijesti i zahtjevam da Netanyahu to odmah ispravi budući da time umanjuje holokaust, nacizam i zlu pošast, što je bila Hitlerova uloga u užasnoj nesreći našeg naroda", napisao je Herzog na Facebooku.

Netanyahu je u srijedu ostao pri svom. "Te optužbe su apsurdne. Nemam nikakvu namjeru odriješiti Hitlera njegove sotonske odgovornosti za istrebljenje europskih Židova. Hitler je bio onaj koji je donio odluku", poručio je izraelski premijer, ali i dodao da ima "dovoljno dokaza" kojima može potkrijepiti optužbe protiv Huseinija. "Apsurdno je ignorirati ulogu koju je muftija imao u ohrabrivanju i poticanju Hitlera", rekao je.

Ni Netanyahuov ministar obrane i bliski suradnik Moshe Yaalon ne slaže se s njim. "Huseini sigurno nije bio taj koji je izmislio konačno rješenje. To je plod samo Hitlerovog zlog uma", rekao je Yaalon na vojnom radiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene