Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz potporu EU

Unatoč kritikama, Njemačka nastavlja s protjerivanjem Afganistanaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka, unatoč kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava, nastavlja s protjerivanjem Afganistanaca kojima je odbijen zahtjev za azilom te je tako u utorak objavljeno da je iz Muenchena u ponedjeljak navečer zrakoplovom 15 Afganistanaca vraćeno u matičnu zemlju.

„Mi želimo konzekventno nastaviti s protjerivanjem u Afganistan. Procjena savezne vlade o sigurnim dijelovima Afganistana stoji i dalje“, rekao je s tim u vezi bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

On je kritizirao savezne pokrajine Schleswig-Holstein i Berlin, koje trenutno odbijaju protjerivanja u Afganistan i optužio ih da „svjesno krše zakon“.

Iz zračne luke Muenchen u ponedjeljak navečer je poletio zrakoplov s 15 Afganistanaca kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom. To je četvrti takav let od prosinca, a dosad su protjerane 93 osobe. Vlasti su priopćile kako se uglavnom radi o muškarcima bez pratnje.

Njemačka vlada ulaže posljednjih mjeseci pojačane napore kako bi riješila problem osoba za koje ne postoji pravni temelj za boravak u Njemačkoj. Prema podacima medija radi se o oko 200.000 osoba.

Postupak protjerivanja se pokazao mukotrpnim, posebice zbog odbijanja zemalja porijekla da prime protjerane iz Njemačke. Europska unija je prošle jeseni s Afganistanom postigla sporazum o vraćanju građana ove zemlje. Zauzvrat je Afganistanu obećana značajna financijska pomoć.

Slična očekivanja i dogovore Njemačka bilateralnim putem sada pokušava ostvariti sa zemljama Magreba. Njemačka oporba pak kritizira vladu da u izbornoj godini želi "pokazati zube" i dodvoriti se desno orijentiranim biračima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene