Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nizozemski zastupnik na internet stavio svoj film protiv Kurana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders postavio je na internetske stranice svoje stranke dugo najavljivani protuislamski film, iako je već i sama najava da će to učiniti izazvala brojne prijetnje Nizozemskoj, javlja agencija France presse.

Film "Fitna" (arapski pojam koji se može prevesti kao sukob) postavljen je na stranicama Stranke slobode (FP) i pokazuje, među ostalim, snimke žrtava terorističkih atentata isprekidanih stihovima Kurana.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve" Geert Wilders Protivi se pomoći Nizozemski Donald Trump poručio: "Mi smo europske budale jer smo primili najviše ukrajinskih izbjeglica"

Geert Wilders, utemeljitelj FP-a, stranke koja u nizozemskom parlamentu ima devet zastupnika, najavio je prošle jeseni da želi snimiti kratkometražni film koji bi pokazao "fašistička" obilježja Kurana, čiju zabranu predlaže i uspoređuje s Mein Kamfom Adolfa Hitlera.

Muslimanske zemlje poput Irana i Egipta negodovale su kada je najavljen projekt i zaprijetile Nizozemskoj gospodarskim bojkotom.

Brojna nizozemska muslimanska udruženja su već pozvala na mirnu reakciju i zamolile da se na ovu provokaciju ne odgovara.

Nizozemska vlada je u nekoliko navrata pokušala odvratiti Wildersa od njegovog plana, strahujući od krize poput one izazvane objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u danskom tisku.

Krajem veljače talibani su zaprijetili da će pobiti nizozemske vojnike u Afganistanu ako se objavi taj "uvredljiv film".

Geert Wilders živi pod policijskom zaštitom nakon što je u studenom 2004. jedan radikalni islamist ubio redatelja Thea van Gogha, autora filma o potlačenosti žena u Islamu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene