Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Večina bi se složila da je riječ o jezivom mjestu.


Brazil je posljednjih tjedana Meka za sve nogometne navijače na svijetu, ali sigurno malo tko od njih zna da se nedaleko od njih skriva zabranjeni otok Ilha de Queimada Grande. Pristup otoku nije dozvoljen zbog jednog njegovog stanara.

Vezani članci Tinejdžer u Brazilu mačetom u dječjem vrtiću ubio troje djece - 3 Strava u Brazilu: Tinejdžer s mačetom ušetao u dječji vrtić, ubio troje djece i odgajateljice Anakonda (Foto: Screenshot) Podvodni susret s golemom anakondom prizor je koji nećete moći izbrisati iz pamćenja

Na otoku Ilha de Queimada Grande, svega 32 kilometra od obale Sao Paola obitava 4.000 najopasnijih zmija na svijetu koje love ptice čak i dok lete te ubijaju otrovom koji može rastopiti ljudsko meso, piše Daily Mail.

Dom Zlatne zmije, otok Ilha de Queimada Grande, toliko je opasan da je brazilska Vlada zabranila odlazak na njega. Dok službena zabrana nije stupila na snagu na njemu su zbog ugriza zmije živote izgubile tisuće ljudi.

Na njega smije doći svega nekoliko znanstvenika s posebnom vladinom dozvolom, kako bi proučavali zmije. Također, na njega povremeno dolaze i pripadnici brazilske vojske kako bi održavali svjetionik sagrađen još 1909. godine.

Seljani odrubili glavu 7,6 metara dugoj zmiji iz straha da ne proguta dijete

Vjeruje se kako na otok dolaze još i krivolovci koji love zmije te ih prodaju na crnom tržištu i za 30.000 dolara po komadu.

Zašto je zmija toliko opasna, pomalo je misterij. Prema jednoj teoriji, prije 11.000 godina razina mora podignula se i razdvojila otok od Brazila, zbog čega su zmije na njemu ostale s ograničenim resursima. Jedino do čega su se mogle dočepati bile su ptice koje migriraju.

Da bi počeo djelovati njihov otrov bilo je potrebno prilično dugo, ponekad i nekoliko dana. Do trenutka kada bi otrov ubio pticu, ona bi već bila na drugom mjestu. Stoga je organizam razvio otrov koji ubija gotovo odmah.

U posljednjih 15 godina, zmijska populacija na otoku smanjena je za 15 posto zbog kombinacije uklanjanja vegetacije i bolesti te su one na popisu ugroženih vrsta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook