Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcija u srcu

Nijemci Grcima: Pa prodajte otoke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački političari iz redova vladajuće koalicije demokršćana i liberala predlažu Grčkoj da u cilju rješavanja financijske krize prodaje državnu imovinu – ali i svoje otoke.

''Bankrot mora sve što postoji 'pretvoriti' u novac... Grčka posjeduje zgrade, tvrtke i nenastanjene otoke, što sve može biti mobilizirano za poravnavanje dugova', rekao je za tabloid Bild Josef Schlarmann, političar iz Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

I predsjedavajući zastupničkog kluba mladih demokršćana Marco Wanderwitz je, naglašavajući da je povjerenje u Grčku teško narušeno, rekao da bi u slučaju nužde na red mogli doći i otoci.

Frank Schaeffler, stručnjak za financije liberala, novih koalicijskih partnera kancelarke Angele Merkel, zatražio je od vlade u Berlinu da u petak, prilikom posjete grčkog premijera Georgea Papandreoua ne daje i ne budi nikakve nade za njemačku financijsku pomoć Ateni.

'Merkel mora ostati čvrsta i Grčkoj ne obećati nikakvu pomoć', bio je jasan Schaeffler i, isto kao i politčari demokršćanskog bloka, ponovo predložio prodaju otoka.

'Grčka država se mora radikalno odvojiti od sudjelovanja u tvrtkama i, također, posjede, kao na primjer nenastanjene otoke – prodavati', rekao je Schaeffler, prenosi njemački tisak, koji podsjeća da u Grčkoj ima više od 2.000 nenastanjenih otoka, koji zauzimaju jednu petinu površine države.

Relativna neosjetljivost Nijemaca na grčke probleme može biti i posljedica izrazito negativnog izvještaja Transparency Internationala, u kojem jasno stoji da je 'korupcija srce grčke ekonomije'.

Grci, naime 'pod normalno' plaćaju izdavanje vozačke dozvole preko reda, građevinske dozvole, za primanje adekvatne skrbi u bolnicama, pa čak i za 'namještanje' poreznih prijava.

Izvještaj otkriva da je svaki Grk 2009. prosječno platio 1355 eura mita, dok je to godinu dana ranije iznosilo 1374 eura.

Korupcija postoji čak i u privatnom sektoru. Tako Grci 'novcem na ruke' potplaćuju odvjetnike, liječnike pa čak i bankare, te su na to prošle godine prosječno potrošili po 1575 eura.

U Njemačkoj, čiji političari, a onda i građani, nominalno ne toleriraju korupciju, takvi podaci ne mogu izazvati puno empatije. Vjerojatno su oni i uzrok rezultata ankete objavljene u četvrtak, prema kojima čak 84% Nijemaca misli da EU ne bi trebao pomagati Grčkoj u izvlačenju iz dužničke krize.

Istina je da se u modrim vodama Egejskog mora nalaze neke od najvrednijih grčkih nekretnina. Tamo ima oko 6000 otoka, od kojih ih je 227 nenastanjeno. Mnogi su u vlasništvu svjetskih super-bogataša.

Prema internetskoj stranici specijaliziranoj za prodaju grčkih nekretnina, 'grčki otoci prizivaju slike brodskih magnata u sunčanim naočala, koji nazdravljaju šampanjcem na ogromnim luksuznim jahtama', a cijene im se kreću od dva mlijuna dolara naviše.

To je iznos koji si mnogi mogu priuštiti, osim, naravno, ako nisu – Grci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene