Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalni kredit

Nijemac tuži domovinu zbog pomoći Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ekonomist Joachim Starbatty s nekoliko kolega pokreće proces pred Ustavnim sudom protiv programa pomoći Grčkoj.

Starbatty, koji je profesor ekonomije na Sveučilištu u Tübingenu, smatra da program financijske pomoći, koji su prošlog vikenda odobrili ministri financija zone eura narušava sporazum Europske unije iz Maastrichta, objavio je njemački list Rheinische Post .

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

'Podnijet ćemo tužbu Ustavnom sudu protiv odobravanja tog kredita', rekao je Starbatty. List je precizirao da on na tome radi sa stručnjakom za ustavno pravo Wilhelmom Hankelom i drugim pravnicima.

>> Nijemci Grcima: Pa prodajte otoke!

Starbatty smatra da ta shema pomoći zapravo predstavlja 'subvenciju koju zabranjuju propisi EU-a', jer je kamata po kojoj će se isplaćivati kredit niža od tržišne kamate na grčke obaveze.

Ista skupina profesora ekonomije je tužbu podnijela i 1997. godine, protiveći se tada uvođenju eura.

Nemački ekonomski list Handelsblatt je citirao izjavu neimenovanog izvora iz njemačke vlade da ta shema podrške EU-a Grčkoj, vrijedna 30 milijardi eura, predstavlja tek prvi korak i da bi suma mogla biti 'u najmanju ruku udvostručena'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene