Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački ekonomist Joachim Starbatty s nekoliko kolega pokreće proces pred Ustavnim sudom protiv programa pomoći Grčkoj.


Starbatty, koji je profesor ekonomije na Sveučilištu u Tübingenu, smatra da program financijske pomoći, koji su prošlog vikenda odobrili ministri financija zone eura narušava sporazum Europske unije iz Maastrichta, objavio je njemački list Rheinische Post .

Vezani članci Ivana Jerković Erak - 3 Kako je moglo doći do ovoga? Kupila stan s čistim papirima, a sad će ostati bez njega: "Nisam kriva za ništa, a snosim posljedice za sve" Požar hara Grčkom - 1 Požar hara Grčkom: Nedaleko od Atene gore makija i borovi, stanovnici preventivno evakuirani

'Podnijet ćemo tužbu Ustavnom sudu protiv odobravanja tog kredita', rekao je Starbatty. List je precizirao da on na tome radi sa stručnjakom za ustavno pravo Wilhelmom Hankelom i drugim pravnicima.

>> Nijemci Grcima: Pa prodajte otoke!

Starbatty smatra da ta shema pomoći zapravo predstavlja 'subvenciju koju zabranjuju propisi EU-a', jer je kamata po kojoj će se isplaćivati kredit niža od tržišne kamate na grčke obaveze.

Ista skupina profesora ekonomije je tužbu podnijela i 1997. godine, protiveći se tada uvođenju eura.

Nemački ekonomski list Handelsblatt je citirao izjavu neimenovanog izvora iz njemačke vlade da ta shema podrške EU-a Grčkoj, vrijedna 30 milijardi eura, predstavlja tek prvi korak i da bi suma mogla biti 'u najmanju ruku udvostručena'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju