Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Požari su u utorak i dalje harali šumama u Britanskoj Kolumbiji, na zapadu Kanade, i premda su se neki stanovnici vratili kući, gotovo 40.000 ljudi još je bilo evakuirano.


Od juga do sjevera te kanadske pokrajine uz obalu Tihog oceana i dalje je aktivno 159 požara, među kojima je njih 60 izvan kontrole, navodi se u zadnjem izvješću Kanadske službe za šumske požare (CIFFC). Izgorjelo je više od 188.000 hektara šume i neobrađenog zemljišta, a uvjeti su i dalje kritični.

Vezani članci Požar blizu Malage VIDEO Požar i dalje bijesni Španjolskom, izgorjelo 6000 hektara, evakuirano više od 2000 ljudi: ''Neuobičajene je snage'' Vatrogasci / Ilustracija I dalje gori na Krbavskom polju, vatrena linija duga nekoliko kilometara: "Vatra se kroz travnati teren i trstiku širi brzinom kao da gori benzin"

Tisuću stanovnika Cache Creeka, stotinjak kilometara zapadno od Kamloopsa, evakuiranih uoči proteklog vikenda počelo se u utorak vraćati kući, 11 dana pošto su pobjegli pred širenjem požara.

Područne vlasti upozoravaju stanovnike da požar u Ashcroftu, najveći u pokrajini, još nije pod nadzorom na jugu te da je poziv na evakuaciju Cache Creeka još na snazi.

U Kamloopsu, gradu sa stotinjak tisuća stanovnika, 350 km sjeveroistočno od Vancouvera, dragovoljci i spasilačke službe organiziraju prihvat tisuća ljudi.

Gotovo 3000 vatrogasaca uz pomoć 200 helikoptera i zrakoplova gasi vatru, a tijekom dana trebalo bi im stići pojačanje, napose s područja uz atlantsku obalu.

Istočno od Stjenjaka zbog požara su zatvoreni dijelovi poznatih parkova prirode, pa tako i park prirode Banff u Alberti.

Dio tog parka koji svake godine posjećuje gotovo četiri milijuna turista, zatvoren dan ranije, u utorak je i dalje bio zatvoren za posjetitelje. (HINA)