Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVAŠTA JE NADODAO

Političar poprilično uljepšao svoj životopis: Lagao o diplomi, gdje je sve radio, ali tvrdi da nije kriminalac

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sud u američkoj saveznoj državi New Yorku počeo je u srijedu predistragu o "nevjerojatnim lažima" republikanskog zastupnika nedavno izabranog u američki Kongres koji je priznao da je lagao o svom životopisu, zbog čega se od njega traži ostavka.

George Santos, koji je na parlamentarnim izborima 8. studenog uzeo zastupničko mjesto demokratima u okrugu Nassauu - dijelu Long Islanda na istoku grada New Yorka - priznao je u ponedjeljak da je "uljepšao svoj životopis".

"Mnoge laži i proturječnosti u vezi s izabranim parlamentarnim zastupnikom (Georgeom) Santosom jednostavno su nevjerojatne", istaknula je u priopćenju koje prenosi newyorški tisak, javna tužiteljica okruga Nassaua Anne Donnelly.

"Nitko nije iznad zakona i ako je u ovom okrugu počinjeno kazneno djelo, podići ćemo tužbu", najavila je tužiteljica.

Santos je priznao da nikad nije radio za velike američke banke Goldman Sachs i Citigroup te da nema diplomu Newyorškog sveučilišta (NYU), kao što je naveo u životopisu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podignuta optužnica u Varaždinu Posudile gotovo pola milijuna kuna lažući o smrtno bolesnom djetetu: Biste li povjerovali u jedan detalj iz njihove priče?

Ipak, ovaj sin brazilskih doseljenika rođen u Queensu, u New Yorku, odlučno odbija zamisao da preda ostavku na dužnost u Zastupničkom domu koju treba preuzeti 3. siječnja.

Pročitajte i ovo Pojava digitalnih prijevara - 3 Prevaranti vrebaju Kako ne pasti na online prevaru? Ovo su zlata vrijedni savjeti, naročito pazite na jedan broj

Rekao je za New York Post da "nije kriminalac". Netočne podatke u njegovoj biografiji u prosincu je otkrila istraga New York Timesa.

Nekoliko članova demokratske stranke pozvali su vođu republikanske oporbe Kevina McCarthyja da organizira glasanje kako bi se razriješilo Santosa ako odbije predati ostavku. Na međuizborima u državi New Yorku u studenom republikanci su preoteli demokratima nekoliko mjesta u Zastupničkom domu. Ta je savezna država tradicionalno uporište demokratske stranke i na čelu joj je Kathy Hochul, članica te stranke.

Tako republikanci odsad imaju tanku većinu u donjem domu Kongresa u Washingtonu, a demokrati zadržavaju većinu u Senatu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene