Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Utjecajni američki dnevnik New York Times (NYT) u nedjelju se, u oštro intoniranom uvodniku, zauzeo za što brže povlačenje američkih vojnika iz Iraka tvrdeći da je pokušaj predsjednika Georgea W. Busha da stabilizira tu zemlju "izgubljena bitka".


"Vrijeme je da Sjedinjene Države napuste Irak, u najkraćem roku potrebnom da Pentagon organizira povlačenje", piše list u uvodniku naslovljenom "Put povratka".

Vezani članci Slika nije dostupna Bombaš s Times Squarea priznao krivnju Slika nije dostupna Za Times Square krivi pakistanski talibani

NYT pojašnjava da dosad nije zagovarao povlačenje "u očekivanju znaka da predsjednik Bush ozbiljno traži rješenje kako izvući Sjedinjene Države iz katastrofe koju je stvorio napadom na Irak bez dostatnog motiva, unatoč svjetskom protivljenju i bez plana za stabilizaciju".

Sada je jasno da Bush nije "imao ni vizije ni sredstava" stabilizirati zemlju, tvrdi NYT i zaključuje "Zastrašujuće je jasno da je Bushev plan ostati ondje tako dugo dok bude predsjednik, a zatim teret prebaciti na svoga nasljednika".

"Bez obzira kakav je bio razlog njegove invazije, ta je bitka izgubljena", piše list. Američka vojska "ne može riješiti problem" i donijeti stabilnost zemlji koja je potonula u građanski rat, tvrdi američki dnevnik odražavajući nezadovoljstvo američkog javnog mijenja stanjem u Iraku.