Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nevjerojatan porast

Širi se poput epidemije! Farmeri u strahu i tvrde da ovakvo nešto nisu vidjeli: Za sve je kriv Putin!

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Britanski policajci povezali su nedavni porast krađa poljoprivrednih strojeva sa sankcijama nametnutima Rusiji zbog rata.

Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu imala je brojne posljedice u cijelom svijetu, a sada je otkrivena još jedna posljedica koja se na prvi pogled ne čini povezanom s ukrajinskim ratom. Riječ je o bujici provala u uspavanim krajevima ruralne Velike Britanije.

No britanska policija kaže da organizirane kriminalne skupine šalju ukradene strojeve i opremu u istočnu Europu u golemim količinama, a za sve veću potražnju okrivljuju zapadne sankcije nametnute Rusiji.

"Vrlo je jasno da kradu opremu, prema onome gdje je pronalazimo, ali jasno je i da ona ide prema istočnoj Europi", rekao je nadzornik Andrew Huddleston, koji vodi britansku nacionalnu jedinicu za ruralni kriminal, piše Politico.

Huddlestone nema uvjerljive dokaze da je oprema u konačnici namijenjena Rusiji, koja je pod strogim sankcijama, ali kaže da on i njegovi stariji kolege sumnjaju u to.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk je li napokon krenula? Rusija objavila: "Odbili smo veliku ukrajinsku ofenzivu u Donjecku"

Pročitajte i ovo Satelitske snimke nuklearne elektrane Zaporižja - 1 Opasno stanje Razotkrivene mračne tajne ukrajinske nuklearke koja je na korak od katastrofe! Radnike drže kao taoce, a oni poručuju : "Bit će puno gore od Fukushime i Černobila"

"Ako ste me pitali za moje profesionalno mišljenje, za zemlju koja je pod sankcijama, onda bih apsolutno očekivao da crno tržište na to reagira. To je ono što kriminalci rade", rekao je.

Seoski kriminal u Velikoj Britaniji vrtoglavo je porastao 2023., a jedan ga je farmer opisao kao "najgore što je ikada vidio".

"To je doslovno poput epidemije. Gdje god parkirali, nije sigurno", rekla je Eveey Hunter, koja vodi farmu u Hertfordshireu.

Krađa strojeva u Engleskoj i Walesu porasla je za više od 300 posto u prvom tromjesečju ove godine, prema Huddlestonu. Poseban su cilj građevinski i poljoprivredni strojevi poput bagera i visokovrijednih GPS jedinica, koje poljoprivrednicima omogućuju učinkovitije mapiranje polja i sadnju usjeva.

Pročitajte i ovo Napad na Kijev Dramatični prizori VIDEO Pogledajte kako ruski projektil pada na autocestu prepunu auta: Dva vozača do kraja života pamtit će taj trenutak

Travanj je bio drugi najlošiji zabilježeni mjesec za krađe GPS-a, rekla je ruralna osiguravajuća tvrtka NFU Mutual, s troškovima koji su se udvostručili na više od 580.000 eura u prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2022. Organizacija je izdala sigurnosno upozorenje uoči sezone žetve, kada su poljoprivredni strojevi i oprema, često ostavljeni preko noći na poljima, najranjiviji.

Poljoprivredni proizvođači, uključujući John Deere i nizozemsku tvrtku Lely, obustavili su isporuke proizvoda Rusiji i Bjelorusiji ubrzo nakon što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu.

Nicole Jackson, stručnjakinja za međunarodni organizirani kriminal i izvanredna profesorica na Sveučilištu Simon Fraser, rekla je da je dobro poznato da nezakonite gospodarske aktivnosti "cvjetaju u konfliktnim situacijama".

Pročitajte i ovo Žuta hrđa prijeti pšenici - 3 "Žuta hrđa" Nakon 20 godina opet se pojavila opasna bolest i širi se poput požara: "Kad prođete traktorom, žuti se kao da ste ga prebojili"

"Očekivano je da će se globalno pojaviti crna tržišta za cijeli niz proizvoda - poljoprivredne proizvode, oružje, elektroničku opremu - zbog sankcija i rata općenito", rekla je Jackson.

Vesna Marković, profesorica na Sveučilištu Lewis u Illinoisu, stručnjakinja za transnacionalni organizirani kriminal, rekla je da skupine organiziranog kriminala "vrlo brzo uvode inovacije i mogu se prilično brzo prilagoditi promjenama".

Pročitajte i ovo Žitarice - 3 Traže pomoć države Dramatičan apel slavonskih ratara: "Crni dani nas čekaju, vjerujte. Crni i teški dani"

"To ne mora nužno dovesti do više kriminala u ruralnim područjima, ali će dovesti do više kriminala u određenim proizvodima ili artiklima za kojima je zbog sankcija veća potražnja", rekla je te objasnila da su to specifične vrste strojeva koji ili nisu jako rašireni u velikim gradovima ili ih je lakše ukrasti u ruralnim područjima.

Krađe poljoprivrednih strojeva prijavljene su diljem zemlje.

Veća poljoprivredna oprema napušta Ujedinjeno Kraljevstvo u kamionima i kontejnerima, a manji predmeti kao što su GPS jedinice mogu se poslati kurirskom službom ili paketima u inozemstvo. Prošlog mjeseca britanski službenici upozorili su svoje nizozemske kolege na sumnjivi kamion u kojem su pronađena četiri ukradena bagera.

Vladin ministar priznao je: "Krađa GPS sustava veliki je problem. Ne znam postoji li veza s Rusijom ili ne, ali to su vrlo cijenjeni dijelovi opreme i lako ih je ukloniti."

 

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene