Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pomoć države

Dramatičan apel slavonskih ratara: "Crni dani nas čekaju, vjerujte. Crni i teški dani"

Aktualno Galerija Žitarice - 3 Žitarice - 3 Foto: DNEVNIK.hr Žitarice - 2 Žitarice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Žitarice - 1 Žitarice - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Žitarice - 4 Galerija 1/4 >>
Slavonski su ratari u problemima. Zbog velike količine žitarica koja im je ostala u skladištu od prošle žetve, a koju nemaju kome prodati, u strahu su gdje će skladištiti novu robu. Količine su se nagomilale, kažu ratari, zbog niske otkupne cijene, ali i uvoza ukrajinskih žitarica. Traže pomoć od države. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Stjepan Zorić u skladištu ima više od 400 tona kukuruza koji nije prodao. Kaže da kupaca nema ni na vidiku. "Sadašnja je cijena 195 eura, ali samo deklarativno. Potražnje nema. Ni za 180 eura po toni nikome ga ne možete prodati", kaže on.

Ratari ističu da je globalno tržište žitarica u Europi poremećeno zbog rata u Ukrajini. Najviše to osjete proizvođači pšenice.

"Najveći je kupac Italija, koja uzima od nas 70 posto. Italiju su potopili, 50 brodova u Italiji čeka na istovar. To su humanitarni koridori koji su trebali završiti u Africi. Ta se roba plasira na tržište EU-a", kaže Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo HPK-a.

"Nema ni upita da je uopće i kupi, a kamoli da pregovaramo o cijenama", kaže Zorić.

Pročitajte i ovo Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore LAVINA NEZADOVOLJSTVA Ratari šokirani otkupnim cijenama za pšenicu: "U ovom trenutku Hrvatska može biti sigurna, ali postoji opasnost..."

Na pitanje zašto robu nisu prodali odmah nakon žetve, nego su je odlučili uskladištiti, kažu." Hrvatska je imala cijenu od dvije kune, dok je u ostalim zemljama bila viša otkupna cijena - u Sloveniji tri kune, u Srbiji 2,60 kn, Mađarskoj 2,80 kn", rekao je Petar Pranjić i dodao da su tragom toga ostavili robu da bi sačekali bar takvu cijenu.

Pročitajte i ovo Uginule pčele - 1 Da nestanu one, ne bi bilo ni ljudi Što se događa? Veliki pomor pčela u Hrvatskoj, u nekim mjestima skupljaju ih lopatom

"Naši su proizvođači imali priliku prodati te poljoprivredne proizvode po znatno višoj cijeni nego što je ona danas. Rekao bih da je to možda stvar loše ekonomske procjene", kaže Igor Mikulić iz HGK-a.

Zbog loše situacije spas traže od države.

"Mi očekujemo da se naše tržište zaštiti i da naš seljak može koliko-toliko barem dobiti onu cijenu uloženog", rekao je Pranjić.

"Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je aktiviranje svih raspoloživih mjera pomoći proizvođačima, poput aktiviranja poljoprivredne pričuve i drugih", poručili su iz Ministarstva.

Iako je cijena gnojiva i repromaterijala sada pala, ratarima koji imaju puna skladišta to ništa ne znači. "Ako me ne pojede žižak brašnar i moljac, pojest će me ležarina i ostat ću bez ičega. Crni dani nas čekaju, vjerujte. Crni i teški dani", rekao je Pranjić.

Ratari ističu, ostalo je toliko pšenice da imamo zaliha za cijelu jednu godinu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene