Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Jordanu osudio je na smrt vješanjem iračku bombašicu samoubojicu zbog njene uloge u napadima na hotele u Ammanu, u kojima je prošle godine poginulo 60 osoba.


Policija je snimila priznanje Sajide al-Rishawi u kojem kaže da je sudjelovala u napadu 9. studenog prošle godine, koji je organizirala iračka Al Qaida, tada pod zapovjedništvom Abu Musaba al-Zarqawija, koji je ubijen u akciji američkih snaga ranije ove godine.

Vezani članci Krokodil, ilustracija (Foto: Getty) Blizanke htjele gledati zalazak sunca, a završile u raljama krokodila: "Čuli smo uzvike i buku..." Mjesto napada u Kini, ilustracija Najmanje petero ubijenih i 15 ranjenih u napadu nožem: Napadač uhićen na mjestu događaja

Al-Rishavi je prilikom priznanja izjavila kako je i sama trebala aktivirati eksploziv, ali se mehanizam na njenom pojasu blokirao. 

Ipak, na sudu je odbacila sve optužbe tvrdeći da je priznanje iznuđeno te je izjavila da nije kriva.

Njezin je odvjetnik tijekom suđenja tvrdio kako ona nije namjeravala sebi oduzeti život pa nije niti pokušala aktivirati pojas.

No, vještaci koji su pregledali pojas tvrde kako je osoba koja ga je nosila pokušala aktivirati eksploziv, no da se mehanizam za aktiviranje zaglavio. 

Na smrt vješanjem, ali u odsudstvu, osuđeno je još šest osoba za koje Jordan smatra da su povezane s napadima..