Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekontrolirano ispuštanje vode

Neum zbog poplave proglasio stanje elementarne nepogode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općina Neum proglasila je stanje elementarne nepogode zbog poplave u dijelovima te općine koja je nastala time što je Elektroprivreda Republike Srpske nekontrolirano ispuštala vodu.

Načelnik općine Neum Živko Matuško je zbog poplava u naseljima Hutovo, Dobri Do, Gornji i Donji Zelenikovac, Glumina i Previš proglasio elementarnu nepogodu te naložio Stožeru civilne zaštite 'da rukovodi akcijama zaštite i spašavanja prouzročenih poplavom'. Javna poduzeća u općini Neum kao i općinske službe stavljaju se na raspolaganje Civilnoj zaštiti kako bi se poduzele hitne mjere. Uz to, povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nesreća procijenit će stupanj štete a općina poduzeti korake na njezinu saniranju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog jakih kiša Poplave i odroni uzeli 14 života u Brazilu Slika nije dostupna Isplata za elementarnu nepogodu 'Proizvođačima sa 100 posto štete je premala naknada od 23 posto'

Od protekloga tjedna Elektroprivreda Republike Srpske nekontrolirano ispušta vodu iz svojih ustava i sljevom rijeke Trebišnjice plavi područja u većinskim hrvatskim općinama Neumu i Ravnom. Elektroprivreda RS tvrdi da zbog velikog priljeva vode i opasnosti za branu na akumulaciji Grančarevo kod Bileće mora pojačano ispuštati vodu kako se ne bi ugrozila bran u toku rijeke Trebišnjice.

S druge strane u općini Ravno i Neumu, čija su područja poplavljena, tvrde da Elektroprivreda RS-a ne poštuje vodoprivredne propise i zadržava veću količinu vode u akumulacijama zbog proizvodnje električne energije. Iz ovih općina navode da bi prema propisima razina vode morala biti na nižoj koti u ovo doba godine kada su veće padaline.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene