Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općina Neum proglasila je stanje elementarne nepogode zbog poplave u dijelovima te općine koja je nastala time što je Elektroprivreda Republike Srpske nekontrolirano ispuštala vodu.


Načelnik općine Neum Živko Matuško je zbog poplava u naseljima Hutovo, Dobri Do, Gornji i Donji Zelenikovac, Glumina i Previš proglasio elementarnu nepogodu te naložio Stožeru civilne zaštite 'da rukovodi akcijama zaštite i spašavanja prouzročenih poplavom'. Javna poduzeća u općini Neum kao i općinske službe stavljaju se na raspolaganje Civilnoj zaštiti kako bi se poduzele hitne mjere. Uz to, povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nesreća procijenit će stupanj štete a općina poduzeti korake na njezinu saniranju.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: 137 tornada poharalo jug SAD-a, poginulo najmanje 305 ljudi Slika nije dostupna Poplave i odroni uzeli 14 života u Brazilu

Od protekloga tjedna Elektroprivreda Republike Srpske nekontrolirano ispušta vodu iz svojih ustava i sljevom rijeke Trebišnjice plavi područja u većinskim hrvatskim općinama Neumu i Ravnom. Elektroprivreda RS tvrdi da zbog velikog priljeva vode i opasnosti za branu na akumulaciji Grančarevo kod Bileće mora pojačano ispuštati vodu kako se ne bi ugrozila bran u toku rijeke Trebišnjice.

S druge strane u općini Ravno i Neumu, čija su područja poplavljena, tvrde da Elektroprivreda RS-a ne poštuje vodoprivredne propise i zadržava veću količinu vode u akumulacijama zbog proizvodnje električne energije. Iz ovih općina navode da bi prema propisima razina vode morala biti na nižoj koti u ovo doba godine kada su veće padaline.