Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jeruzalem nije naselje'

Netanyahu: Ne prekidamo gradnju stanova za Židove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je u ponedjeljak navečer u Washingtonu da njegova vlada neće prekinuti gradnju stanova za Židove u istočnom Jeruzalemu, naglasivši da 'Jeruzelem nije naselje, nego glavni grad Izraela'.

Unatoč izuzetnom pritisku američke administracije da odustane od dogradnje velikog židovskog naselja Ramat Shloma u arapskom istočnom Jeruzalemu, koju je Washington osudio kao podrivanje mirovnog procesa, Netanyahu je jasno dao do znanja da njegova vlada neće lako popustiti američkim zahtjevima. U govoru pred oko 8.000 izaslanika na godišnjem skupu krovne američko-židovske lobističke udruge AIPAC u Washingtonu, Netanyahu je ponovio da Izrael nema planova za zamrzavanje gradnje u istočnom Jeruzalemu, koja je izazvala nedavno zahlađenje u odnosima sa SAD-om.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..." Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Također je odbacio kritike Obamine administracije da izraelska politika šteti mirovnom procesu, kao i da gradnja u istočnom Jeruzalemu priječi bliskoistočno mirovno rješenje s dvije države - Izraelom i Palestinom. 'Židovski narod je gradio Jeruzalem 3.000 godina, židovski narod gradi Jeruzalem i danas. Jeruzalem nije naselje, on je naš glavni grad', naglasio je Netanyahu. 'Mi želimo budućnost u kojoj će Izrael ostvarivati svoj puni potencijal kao globalni centar tehnologije, usidren u svojim vrijednostima, živeći u miru sa svim svojim susjedima. Uvjeren sam da u ispunjavanju tih ciljeva imamo trajno prijateljstvo SAD-a, najveće nacije na zemlji', rekao je Netanyahu na skupu AIPAC-a.

>> H. Clinton: Izrael čekaju teški, ali nužni izbori

Netanyahu je ranije održao 'privatni' 75-minutni sastanak s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u hotelu Mayflower. Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley izjavio je samo da su Clinton i Netanyahu 'održali dodatnu raspravu o određenim akcijama koje bi se mogle poduzeti kako bi se popravilo ozračje'. O pojedinostima nije govorio. Izraelski su mediji, poput portala ynet.news, izvijestili da je sastanak Clinton-Netanyahu bio 'prijateljski i sažet', te da je na njemu izraelski premijer objasnio 'dugi birokratski postupak dobivanja građevinskih dozvola u Izraelu, uključujući Jeruzale'.

Susret s Obamom u Bijeloj kući

Opisao je da se proces sastoji od desetina faza, te da mnogi izraelski ministri nisu navikli na to, što je trebalo objasniti incident s objavom gradnje u naselju Ramat Shlomu tijekom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena Izraelu, što je Clinton ranije nazvala 'uvredom' SAD-a. Netanyahu je jučer bio gost na večeri Bidenovoj rezidenciji, a u utorak navečer ima zakazan susret s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući, koji je njezin glasnogovornik Robert Gibbs opisao kao 'privatni sastanak'.

Niz Netanyahuovih sastanaka u Washingtonu trebao bi smiriti napetosti između velikih saveznika, koje traju već dva tjedna, otkako je Izrael posjet potpredsjednika Bidena, posvećen poticanju mirovnog procesa, dočekao s objavom gradnje 1.600 stanova u naselju Ramat Shlomu. Palestinci planiraju istočni Jeruzalem, koji je Izrael preoteo Jordanu u ratu 1967., pretvoriti u glavni grad svoje buduće države, pa nastavljanje židovske kolonizacije smatraju glavnom preprekom za mirovne pregovore. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene