Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nesreća lebdećeg vlaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više osoba je u petak poginulo, a preko deset putnika je teže ozlijeđeno prilikom nesreće superbrzog vlaka "transrapid", koji lebdi na principu magnetske indukcije, na pokusnoj trasi na sjeverozapadu Njemačke nedaleko od njemačko - nizozemske granice, priopćile su vlasti savezne pokrajine Donja Saska.

- Bojim se da je puno putnika poginulo a da su i oni koji su preživjeli u teškom stanju, izjavio je Dieter Sturm, glasnogovornik okruga Emsland u kojoj se u petak prijepodne dogodila nesreća
.
Jednotračni magnetski vlak "Transrapid" je s 25 putnika, uglavnom turista, pri brzini od preko 200 km/h naletio na vozilo za održavanje pri čemu se prepolovio te jednim dijelom pao s trase koja se nalazi na 4 metara visine.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Dvojica muškaraca poginula u slijetanju quadom u rijeku Bednju - 3 Tragedija Varaždinske Toplice nakon pogibije bratića zavijene u crno: "Alen je iza sebe ostavio zaručnicu, a Goran je živio s majkom"

Nesreća se dogodila u predjelu u kojem nema signala mobitela tako da su ekipe za spašavanje na mjesto nesreće došle sa zakašnjenjem. 

Na mjesto nesreće stiglo je preko 100 pripadnika lokalnih vatrogasnih i spasilačkih službi koji iz visine od 4 metra pokušavaju izvući unesrećene putnike.

Savezni ministar prometa Wolfgang Tiefensee prekinuo je svoj posjet Kini te se očekuje da će u večernjim satima posjetiti mjesto nesreće.

Prije nekoliko tjedana je na jedinoj komercijalnoj liniji "Transrapida" koji prometuje između zračne luke Šangaj i središta grada došlo do požara prilikom kojeg nitko nije ozlijeđen.

"Transrapid", koji dosiže brzinu od 450 km/h, je zajednički projekt nekoliko vodećih njemačkih tvrtki poput Siemensa i Njemačkih željeznica te je trebao biti jedan od najjačih njemačkih izvoznih artikala. 

Dosad je međutim, i to uz svesrdnu pomoć tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera, prodan samo jedan primjerak ovog projekta, a Kinezi su u međuvremenu odustali od planirane izgradnje trase na punoj dužini između Pekinga i Šangaja.

Projekt je i u samoj Njemačkoj zbog visoke cijene sporan, a jedina pokusna trasa je izgrađena na sjeveru Njemačke dok se od izgradnje trase između nove zračne luke Muenchen i središta grada odustalo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene