Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nepalske skupine koje se samozvano bave zaštitom od nasilja maoističkih pobunjenika počele su uništavati oružje, samo nekoliko dana nakon što je mirovnim sporazumom i službeno završio desetljetni građanski rat, objavili su predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava.


Deseci zaštitnika koji uživaju podršku vlasti aktivni su od 2005. Zovu se seoske obrambene snage, a time se bave kako bi seosku populaciju štitili od napada maoista koji su se od 1996. borili za svrgavanje nepalske monarhije.

Vezani članci Slika nije dostupna Glasuju o povijesnom sporazumu i nalaze se pred nemogućim izborom: Okončati 52-godišnji rat ili ne? Slika nije dostupna Maoisti oteli 250 seljana

No skupine za zaštitu ljudskih prava tvrde da su takvi zaštitnici
zapravo izazivali više nasilja u toj siromašnoj himalajskoj zemlji gdje je ubijeno više od 13 tisuća ljudi otkako je 1996. počeo sukob.

Tej Man Shrestha iz nacionalnoga povjerenstva za ljudska prava kaže kako su neki od tih zaštitnika u južnome gradu Nawalparasiju, sto kilometara jugozapadno od Katmandua, predali oružje koje je zatim zapaljeno.

'Uništili smo sedam pušaka, jedan pištolj i drugo oružje koje je pripadalo zaštitničkim skupinama u Nawalparasiju', rekao je Shrestha na telefon. 

'To nije velik broj, ali simbolično je važan korak prema miru u
selima'.