Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nećemo dati da nam lupaju nosove i lome prste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u ponedjeljak u središtu Banje Luke kako bi izrazili potporu predsjedniku vlade Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku u njegovu sukobu s međunarodnom zajednicom i zatražili ukidanje ovlasti koje ima ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Na središnjem gradskom trgu u Banjoj Luci organizatori su očekivali više od trideset tisuća prosvjednika no odziv je, unatoč ponuđenom besplatnom prijevozu željeznicom, bio znatno manji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bošnjaci suzdržani Srbi u BiH ogorčeni rezolucijom o Srebrenici Slika nije dostupna U Bosni rastu političke tenzije?! 'Odcijepi li se RS, Hrvatska će vojno intervenirati'

Okupljanje je proteklo bez izgreda i pod nadzorom velikog broja policajaca.

Prosvjednici su nosili natpise "Ne damo Srpsku" ali i fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Organizator okupljanja, asocijacija pod nazivom Srpski pokret
nevladinih organizacija (SPONA), prosvjede je upriličila uoči
održavanja sjednice Narodne skupštine RS kako bi entitetski parlament potaknula da još jednom odbaci odluku visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o izmjenama i dopunama Zakona o vijeću ministara BiH.

Dužnosnici RS predvođeni Dodikom tu su odluku osporili tvrdeći da se na taj način otvara mogućnost nadglasavanja srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH.

- Nema BiH bez Republike Srpske, izjavio je Dodik obraćajući se prosvjednicima ponavljajući pri tom optužbe na račun međunarodne zajednice no pozvao je sve da se suzdrže od nasilja.

- Ovo je dostojanstvo jednog naroda koji zna što hoće, kazao je entitetski premijer koji je na skupu govorio zajedno s drugim čelnicima političkih stranaka iz RS.

>> 'RS se priprema za reformu BiH' 

>> Srpski predstavnici blokirali donošenje odluka

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je s govornice kako bosanski Srbi neće dopustiti da im iz Sarajeva "lupaju noseve i lome prste".

Manji prosvjedi održani su tijekom dana i u još desetak drugih gradova na području RS.

Kako su najavili, prosvjed u Banjoj Luci počeo je u 14 sati na Trgu Krajine, dok su u ostalim gradovima i općinama u RS-u počeli u 12 sati. 

U organizaciji Srpskog pokreta nevladinih organizacija (SPONA) danas su u gradovima Republike Srpske održali prosvjedi u znak protivljenja posljednjim odlukama visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

Na banjalučkom Trgu okupio se velik broj pripadnika Srpske radikalne stranke i ravnogorskog četničkog pokreta, uz koje se veže i posebna ikonografija. Većina tvornica u Banjoj Luci danas ne radi, a prema broju okupljenih učenika, izgleda da je isto i sa školama.

Branislav Dukić, predsjedavajući SPONA-e, je rekao da bi prihvaćanje Lajčakovih odluka moglo da dovesti do unitarizacije BiH te je pozvao građane na prosvjede, kako tvrde, kako bi se izrazilo protivljenje odlukama visokog predstavnika. 

>> Mesić: 'Prosvjedi Srba još jedno okupljanje naroda'

Dukić je rekao da su na prosvjede pozvani i vođe političkih stranaka iz RS te poslanici, "koji bi svojim prisustvom trebali pokazati jedinstvo u odbrani RS-a".

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, rekao je da Lajčak svojim potezima nastoji osigurati formalno-pravnu pretpostavku da zajednički organi i institucije vlasti BiH mogu funkcionirati bez predstavnika srpskog naroda iz RS-u.

Osim predstavnika boračkih kategorija u RS-u, podršku prosvjedima najavila je i Studentska unija RS-a, brojne druge nevladine organizacije, poduzeća, sindikati, a i "Željeznice RS" pojačale su redovne polaske vlakova na relacijama Doboj - Banja Luka i Novi Grad - Banja Luka, kako bi građanima bilo omogućeno da sutra dođu na mirne prosvjede, na banjalučkom Trgu Krajine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene