Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovako nisu štrajkali već 20 godina

Ne žele štedjeti: Belgija u štrajku, promet stoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgija je djelomično paralizirana općim štrajkom koji su organizirali sindikati u znak prosvjeda protiv politike štednje, na dan kada se u Bruxellesu sastaju čelnici zemalja Europske unije kako bi razgovarali o ekonomskom stanju na kontinentu.

Belgijske željeznice u štrajk su stupile već u nedjelju navečer. Željeznički promet stoji, uključivo i međunarodne vlakove velikih brzina Thalys i Eurostar koji povezuju Bruxelles s Parizom, Amsterdamom, Koelnom i Londonom, i tako bi trebalo ostati čitav današnji dan.

Ni jedan tramvaj, autobus ni podzemna željeznica ne voze u Bruxellesu, a i u drugim dijelovima zemlje javni promet je poremećen.

Pročitajte i ovo Zastoj tramvaja, ilustracija Objavio ZET Pripremite se na kaos u prometu: Velik dio grada u četvrtak ostaje bez tramvaja Motocikl, ilustracija - 4 Dobro je znati Na što treba obratiti pozornost pri kupnji motocikla

>> Novi šok za eurozonu: Fitch srušio kreditni rejting šest zemalja

Što se tiče zračnog prometa, neki letovi u bruxelleskoj zračnoj luci su otkazani, zabilježena su i kašnjenja ali promet je uglavnom gotovo normalan.

Zračna luka Charleroi, uglavnom namijenjena za niskobudžetne kompanije, zatvorena je. Štrajkaši planiraju blokade i na belgijskim cestama.

Osoblje koje radi na summitu upozoreno je da što ranije dođe na mjesto događaja kako bi izbjeglo zastoje.

Organizatori prosvjeda prošloga su tjedna kazali da je on ‘neizbježan’ nakon vrlo napetih pregovora s vladom socijalističkog premijera Elia Di Rupa. Tri sindikata koja su sazvala štrajk kazala su da su se pregovori s vladom o budućim uštedama koje traži EU kako bi se ostalo unutar postavljenih ciljeva o deficitu pokazali ‘neuvjerljivima’.

Zadnji opći štrajk u Belgiji zabilježen je 2005., ali tada ga je organizirao samo jedan sindikat.

Kada se radi o zajedničkom općem štrajku tri najveća sindikata u Belgiji, kao što je ovaj organiziran u ponedjeljak, posljednji je zabilježen prije gotovo dvadeset godina, 1993. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene