Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članice NATO-a donijele su u utorak izjavu kojom Moskvu upozoravaju da s njom neće moći održavati redovite kontakte sve dok se ruske postrojbe potpuno ne povuku iz Gruzije i da "ozbiljno razmatraju" posljedice ruske vojne intervencije.


"Zaključili smo da ne možemo nastaviti uobičajene odnose", stoji u zajedničkoj izjavi 26 članica NATO-a objavljenoj nakon izvanrednog sastanka u Bruxellesu na temu oružanog sukoba oko Južne Osetije.

Vezani članci Prosvjedi u Crnoj Gori - 3 Zbog situacije u Crnoj Gori oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova: "Pomno pratimo događanja..." Slika nije dostupna U NATO-u nesuglasice oko proširenja

Na sastanku NATO-a dogovorena je i uspostava novog foruma, nazvanog povjerenstvo NATO-Gruzija u svrhu jačanja veza s Tbilisijem.

Glavni tajnik Saveza, Jaap de Hoop Scheffer, rekao je da će povjerenstvo funkcionirati po uzoru na 11 godina star ugovor s Ukrajinom, no bez donošenja perpektiva o ulasku u NATO.

NATO zasad ne kani zatvoriti sva vrata Rusiji, rekao je glavni tajnik na konferenciji za tisak, ali i naglasio kakko će se "ruske postrojbe morati povući sada na položaje prije krize" i prije toga ne može biti sastanka NATO-a i Rusije.

Mjeseci napetosti prethodili su eskalaciji 7. kolovoza kada je Tbilisi krenuo u napad kako bi vratio suverenitet nad svojom odmetnutom pokrajinom Južnom Osetijom. Rusija, zaštitnica secesionista u Južnoj Osetiji, odgovorila je velikom kontraofenzivom proširivši je vojno i na uži teritorij Gruzije.

Prijatelji Gruzije tvrde da sukob govori u prilog što bržeg ulaska Gruzije u NATO, no američka državna tajnica Condoleezza Rice odgovorila je da takvi planovi nisu na dnevnom redu summita koji će Savez održati u prosincu.

Rusija otkazala sudjelovanje u manevrima s NATO-om

Rusija je otkazala svoje sudjelovanje u vojnim vježbama koje su se trebale održati na Baltiku u okviru partnerstva s NATO-om i objavila da neće moći primiti američku fregatu u rujnu na Dalekom istoku kao što je bilo planirano, izjavio je u utorak glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo.

Ruska mornarica "neće sudjelovati u vježbama Open Spirit 2008. na Baltičkome moru" i "diplomatskim putem je o tome izvijestila litavsku stranu", domaćina manevara koji se održavaju u okviru NATO-ova programa Partnerstvo za mir, kazao je glasnogovornik, a prenio je njegov ured za tisak.

Vježbe Open Spirit koje se održavaju od 1997. trebale bi koncem kolovoza pružiti pomoć baltičkim državama u pronalaženju i uklanjanju mina i streljiva koji su u Baltičkome moru ostali iz dvaju svjetskih ratova, dodaje agencija Ria Novosti.

Sjedinjene Države i nekoliko zapadnoeuropskih zemalja odustale su od sudjelovanja u pomorskim manevrima s Rusijom zbog ruske vojne intervencije u Gruziji.

Ruska mornarica je u utorak priopćila da je otkazala rujanski posjet američke fregate luci na ruskom Dalekom istoku, na Kamčatki, objavio je Reuters pozivajući se na novinsku agenciju Ria Novosti.