Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO će zaustaviti svako nasilje na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je danas u Prištini da će Sjevernoatlantski savez zaustaviti svako moguće nasilje na Kosovu, te da će u pokrajinu poslati dodatne snage ako se za to ukaže potreba.

"Došao sam u Prištinu kako bih uputio jasan signal ... da je KFOR ovdje i da će ostati ovdje kako bi zaštitio svakog građanina Kosova, kako manjinskog tako i većinskog", rekao je Scheffer.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

On je nakon sastanaka s kosovskim pregovaračkim timom i s
najvjerojatnijim budućim premijerom Kosova Hashimom Thacijem rekao da je zasad na Kosovu dovoljan broj pripadnika međunarodnih mirovnih snaga, ali da će, ukoliko bude potrebno, doći i dodatne snage.

U sastavu KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga pod vodstvom NATO-a, trenutno se nalazi 17 tisuća vojnika.

"Ovo je delikatno razdoblje za Kosovo. Nasilje nije opcija, ono ne donosi političko rješenje i nasilje neće biti tolerirano. KFOR će surađivati s UNMIK policijom i Kosovskom policijskom službom. Svako tko misli da nasilje može biti rješenje, griješi i nasilje se neće tolerirati", rekao je Scheffer.

On je na konferenciji za novinstvo kazao da bi se politički proces trebao nastaviti normalnim tijekom.

"NATO podržava 'trojku' Kontaktne skupine i ona će do kraja imati podršku", istaknuo je Scheffer i pozvao kosovske političare da pokažu zrelost i odgovornost.

"Tijekom ovog delikatnog razdoblja glavno je pitanje odgovorno vodstvo. Ne želim spekulirati i koristiti riječ kriza. Ostavimo političkom procesu da teče svojim tijekom. To vrijedi za sve, kako za Prištinu također i za Beograd. Sada se radi o odgovornosti i odmjerenosti", ocijenio je Scheffer.

On je rekao kako će zapovjednik KFOR-a imati potrebnu političku podršku iz NATO-a u Bruxellesu za odluke koje će poduzeti u vezi s operacijama snaga na Kosovu.

Zapovjednik KFOR-a, francuski general Xavier de Marnhac, također je kazao da snage NATO-a neće tolerirati nasilje i dodao da su posljednje promjene u sklopu trupa na sjeveru Kosova redovne.

"Nema povećanja snaga na sjeveru Kosova. Jučer smo samo obavili uobičajenu promjenu postrojbe, dok je njemački bataljun iz pričuvnih snaga na uobičajenoj vježbi", pojasnio je general De Marnhac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene