Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminula 16. žrtva napada

Nastavlja se rat živaca: "Naše obećanje o samoodređenju čvrsto stoji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju, kada je umrla šesnaesta žrtva napada u Barceloni, u Španjolskoj se nastavio rat živaca između Madrida i pristaša katalonske neovisnosti.

Španjolski premijer Mariano Rajoy javno je pozvao separatiste da odustanu od referenduma koji pripremaju za 1. listopada kako bi se odcijepili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed za bolje uvjete Deseci tisuća zdravstvenih radnika u Španjolskoj izišlo na ulice: „Državna administracija nas potcjenjuje i ponižava“ Šesti dan prosvjeda u Španjolskoj (Foto: AFP) - 4 Manje posla za policiju Mirna noć u Španjolskoj: Šesti dan prosvjeda prošao bez većih nereda, na ulice izašlo znatno manje prosvjednika

"Naše obećanje o održavanju referenduma o samoodređenju čvrsto stoji", uzvratio je predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont u razgovoru za internetsko izdanje lista El nacional de Cataluna.

Zvižduci i povici neodobravanja protiv Rajoyja i kralja Filipa VI. zasjenili su veliku povorku održanu u subotu u Barceloni u čast žrtvama napada u Barceloni i Cambrilsu i protiv terorizma.

U povorci su sudjelovale stotine tisuća građana koji su nosili natpise "Ne bojimo se", hodajući iza policajaca, trgovaca, spasilaca i vozača taksija koji su prvi pritekli u pomoć žrtvama.

Mladi Marokanci su 17. i 18. kolovoza automobilom gazili pješake na šetalištu Rambli u Barceloni i u ljetovalištu Cambrilsu, 120 km južnije, a zatim ih je policija ustrijelila.

Broj žrtava napada, za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država, u nedjelju se popeo na 16, pošto je u bolnici u Barceloni 51-godišnja Njemica podlegla ozljedama. Petero od 126 ozlijeđenih još je kritično.

Katalonska vlada koja u regionalnom parlamentu ima tijesnu većinu želi provesti referendum po svaku cijenu. Središnja vlada i većina političkih stranaka protive se referendumu, pri čemu se pozivaju na ustav.

Ustav predviđa da se sve Španjolce mora konzultirati o pitanjima koji se tiču čitave zemlje, što znači da jedna pokrajina ne može sama organizirati referendum.

Po zadnjim anketama provedenim za katalonsku vladu, 49,4 posto Katalonaca se protivi neovisnosti, 41 posto je 'za', ali ih je više od 70 posto za referendum. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene