Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odljev uzet s lica Napoleona

Britanci u 'panici' zbog Napoleonove posmrtne maske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gipsana posmrtna maska Napoleona prodana je za 175 tisuća funti kupcu izvan Velike Britanije, stoga je ministarstvo kulture donijelo odluku o zabrani izvoza ove vrijedne maske.

Masku je davno kupio potomak brata pravog vlasnika maske, svećenika Richard Boysa. On je bio župnik na Svetoj Heleni gdje je Napoleon umro. Masku je na samrti od njega uzeo britanski kirurg Francis Burton. Odluka o zabrani izvoza je donesena kako bi se onemogućilo da masku kupi netko iz Velike Britanije, piše The Independent.

Pročitajte i ovo Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona Selfie - 3 Sve za lajk! Selfie opasan po život: Ljudi zbog njih padaju s visina, stradavaju u prometu te se i utapaju

'Osjećaj kada ste u blizini takve maske je nevjerojatan. Možemo vidjeti samog Napoleona, njegovu karizmu, čak i u smrti', rekla je Leslie Webster, članica vladinog Odbora koja je savjetovala ministra kulture Eda Vaizeya da donese takvu odluku.

>>Napoleonov zaručnički prsten prodan po astronomskoj cijeni

Ukoliko se pronađe, brtanski kupac ima rok do 14. siječnja 2014. kako bi uplatio iznos od 175 tisuća funti, kako bi ona ostala u Velikoj Britaniji.

Unutar maske urezan je natpis 'Ovaj odljev uzet je s lica Napoleona Bonapartea nakon njegove smrti na Svetoj Heleni 7. travnja 1821., što ja potvrđujem/ R. Boys M.A.Sen.r Chaplain/ By Rubidge'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene