Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška iz SAD-a

'JA SAM BRUXELLEAC' Kerry obećao daljnju američku pomoć EU nakon terorističkih napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ja sam Bruxellac", izjavio je u petak američki državni tajnik John Kerry u belgijskoj prijestolnici obećavši nastavak američke pomoći Belgiji i EU-u u borbi protiv islamističkih militanata nakon samoubilačkih napada u Bruxellesu.

"Ja sam Bruxellac" ... "Ik ben Brussel", rekao je Kerry na jezicima dviju najvećih zajednica Belgije, na francuskom za Valonce i flamanskom za Flamance na konferenciji za novinare održanoj s belgijskim premijerom Charlesom Michelom.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Slika nije dostupna PUT DO OPORAVKA Michel iznio novi prijedlog za paket oporavka EU-a, ali četiri "štedljive" zemlje i dalje nisu zadovoljne

Njegova izjava je odjek posebice izjave Johna F. Kennedyja u Zapadnom Berlinu u lipnju 1963., usred Hladnog rata sa SSSR-om, kao i odjek izjava potpore nakon napada na satirički časopis "JeSuisCharlie" u siječnju 2015. i "JeSuisParis" nakon napada u Parizu u studenom.

"Nastavit ćemo pružati svaku moguću pomoć u istrazi ovih gnjusnih terorističkih napada i privođenju pravdi odgovornih", rekao je Kerry nakon susreta s premijerom Michelom, ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom i Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije sa sjedištem u Bruxellesu.

Predstavnik američkog predsjednika Baracka Obame u antiterorističkim koalicijama, Brett McGurk je rekao kako je zabilježen veliki napredak u borbi protiv terorizma i istaknuo da je prošle godine bilo više od 160 presuda povezanih s terorizmom u Belgiji.

Dvojica čelnika su također potvrdila da među žrtvama napada u Bruxellesu u utorak ima Amerikanaca, ali nisu precizirali njihov broj. U sklopu tog službenog susreta američki državni tajnik je stao na stranu belgijskih vlasti, suočenih s kritikama zbog propusta u borbi protiv terorizma i ocijenio da su te kritike "neprikladne".

Američka ekipa specijalizirana za borbu protiv stranih boraca je došla u Belgiju u veljači na susret s lokalnim vlastima i sljedećih tjedana je i prije napada u utorak bilo planirano nekoliko misija antiterorističke suradnje.

Kerry je precizirao da je Belgija tražila i primila desetak agenata FBI-a koji sada rade s njima.

Predstavnik američkog predsjednika Obame u antiterorističkim koalicijama Brett McGurk je istaknuo veliki napredak uz više od 160 presuda povezanih s terorizmom u Belgiji prošle godine.

Premijer Charles Michel je rekao da želi da Belgija ima korisnu ulogu uz Sjedinjene Države u sklopu međunarodnih koalicija koje se na terenu bore protiv organizacije Islamska država (IS) . "U sklopu sporazuma s Nizozemskom, nastavit ćemo misije s našim F-16 i u vladi i u parlamentu odredit ćemo u kojoj mjeri je proširenje mandata F-16 moguće", objasnio je.

Početkom ožujka je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders rekao da je sklon da belgijski borbeni zrakoplovi koji sudjeluju u međunarodnim udarima u Iraku prošire svoje zračne napade i na sirijski teritorij.

Belgija je poslala 6 borbenih zrakoplova F-16 u Irak, koji se izmjenjuju s nizozemskim. Den Haag je nedavno odlučio proširiti svoje zračne napade i na Siriju u odgovoru na traženje SAD-a partnerima da intenziviraju borbu protiv džihadističkih skupina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene