Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izdavanje naloga za uhićenjem libijskog čelnika Moamera Gadafija što ga je izdao Međunarodni kazneni sud na temelju optužbe za zločine protiv čovječnosti 'još jedanput naglašava njegovu i izolaciju njegova režima' te opravdava utemeljenost operacija u Libiji, izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.


Odluka ICC-a o izdavanju uhidbenog naloga protiv pukovnika Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija, koju je Haški tribunal objavio oko podneva, 'još jedanput ističu sve veću izolaciju režima', rekao je Rasmussen, dodavši kako ta odluka opravdava "utemeljenost NATO-ove misije u Libiji, a misija je zaštititi libijski narod od Gadafijevih snaga", prenio je France presse. 'Zločini se nastavljaju i danas u Libiji i Gadafi mora biti uhićen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili', priopćio je tužitelj ICC-A Luis Moreno Ocampo.

Libijski pobunjenici, kojima NATO pomaže, sada su u blagoj prednosti u odnosu na snage lojalne Gadafiju, izjavio je u ponedjeljak glavni podtajnik UN-a za politička pitanja Lynn Pascoe. 'Unatoč tome što ne znamo sve pojedinosti vojne situacije na terenu, jasno je da sada blagu prednost imaju oporbene snage, kojima NATO povremeno pomaže napadima iz zraka', rekao je Pascoe. Ovo je prvi put, prenosi Reuters, da je jedan UN-ov dužnosnik javno kazao kako se ratna situacija u Libiji okreće u korist pobunjenika otkad su, prije više od tri mjeseca, NATO-ove snage, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti, počele bombardiarnja da bi zaštitile civilno stanovništvo.

U današnjem NATO-ovu bombardiranju uništen je luksuzni autobus za Gadafijeva putovanja, parkiran u njegovoj rezidenciji u Tripoliju, prenijele su agencije. Autobus, koji je Gadafi često koristio tijekom svojih putovanja po Libiji pogođen je dvjema raketama. Ranije tijekom dana agencije su izvijestile o dvjema snažnim eksplozijama u središtu Tripolija gdje se nalazi Gadafijeva rezidencija, no tada nije objavljeno što je pogođeno. (Hina)

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Gordan Grlić Radman Grlić Radman opleo po Milanoviću: "Ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nije točno"