Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oboljeli umiru unutar dan ili dva

Nakon uragana suočavaju se sa smrtonosnom bakterijom 'mesožderkom': "Bilježi se abnormalan porast slučajeva infekcije"

Posljedice uragana Ian
Posljedice uragana Ian Foto: Getty Images
Niti mjesec dana nakon što je Floridu poharao uragan Ian, na tom području zabilježen je porast broja obolijevanja od smrtonosne bakterije koja izjeda meso.

Lokalne vlasti okruga Lee, koji je krajem rujna poharao uragan četvrte kategorije, izvijestile su o zabilježenih 29 slučajeva oboljelih i četiri smrtna slučaja prouzročena bakterijom. Gotovo svi slučajevi dijagnosticirani su nakon uragana.

Pročitajte i ovo Avion prisilno sletio na autocestu - 1 Dvije osobe poginule VIDEO Avion sletio na autocestu i sudario se s automobilima: "Bio je samo nekoliko milimetara iznad naših glava" Ilustracija A zima tek dolazi Upala pluća počela se širiti i među djecom u Europi: "Očekujemo ovo otkad smo sve zatvorili zbog korone"

Infekcije bakterijom Vibrio vulnificus mogu nastati nakon što bakterija uđe u tijelo kroz otvorene posjekotine. Inače, bakterija živi u toploj i ustajaloj vodi poput poplavnih voda.

"Odjel za zdravstvo Floride u okrugu Lee bilježi abnormalan porast slučajeva infekcije Vibrio vulnificus kao rezultat izloženosti poplavnim i stajaćim vodama nakon uragana Ian", rekao je glasnogovornik lokalnog odjela za zdravstvo.

Poziva građane da "uvijek budu svjesni potencijalnih rizika povezanih s izlaganjem otvorenih rana, posjekotina ili ogrebotina na koži toploj, slanoj ili slanoj ustajaloj vodi".

"Izlijevanje otpadnih voda, poput onih uzrokovanih uraganom Ian, može povećati razinu bakterija", dodaje.

Ove godine rekordan broj smrtnih slučajeva

U okrugu Collier, južno od okruga Lee, zabilježena su tri slučaja za koje dužnosnici kažu da su povezani s uraganom, piše BBC.

Posljedice uragana Ian Posljedice uragana Ian (Foto: Afp)

Diljem Floride ove je godine bilo rekordnih 11 smrtnih slučajeva čiji je uzrok upravo ova smrtonosna bakterija i 65 slučajeva infekcije. Dužnosnici procjenjuju da je gotovo polovica povezana s uraganom Ian.

Bakterija Vibrio vulnificus poznata je kao bakterija "mesožder" jer se može razviti u nekrotizirajući fasciitis, stanje koje uzrokuje razgradnju potkožnog tkiva.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, svaki peti pacijent zaražen tom bakterijom umire, ponekad unutar samo dana ili dva nakon što se pojave simptomi oboljenja.

Bakterija može prouzročiti sepsu ako uđe u krvotok, a liječnici se ponekad odlučuju na amputaciju dijelova tijela kako bi se spriječilo širenje bakterije po organizmu pacijenta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene