Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz lošeg u gore

Nakon suše, glađu napaćen Somaliju pogodila i kolera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sušom napaćenu Somaliju, nakon gladi, pogodila je i kolera! Prljava voda i gotovo nikakvi higijenski uvjeti najveća su opasnost za najmlađe.

Najgora suša u posljednjih 60 godina, u ovoj afričkoj državi već je odnijela 29 tisuća života djece mlađe od pet godina. Gladna, žedna i izmučena somalska djeca suočena su s novom prijetnjom. Kolerom. Maleni organizmi nemaju gotovo nikakav imunitet pa su pogodne mete za opasnu bakteriju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spas za mnoge OIC obećao 350 mil. dolara pomoći za Somaliju Slika nije dostupna Suša i glad u Somaliji Tragedija u Africi: 40.000 ljudi u potrazi za hranom

U samo tjedan dana, broj pacijenata sa simptomima kolere povećao se za 11 posto. Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više ih je od četiri tisuće. 'Epidemija kolere izbila je prošli mjesec. Svaki dan dođe velik broj oboljelih, od 50 do 80 ljudi', ističe dr. Abdalla Abukar iz bolnice Banadir.

Polovica od tog broja su mališani, djeca mlađa od pet godina. Na područja pogođena najgorom sušom u posljednjih 60 godina, pomoć stiže, ali polako. Problema je bezbroj. 'Zamislite da šaljete lijekove u Somaliju kako biste pomogli ljudima, ali ti lijekovi se moraju uzimati nakon obroka. Kakva je to tragedija! Kakva je to humanitarna kriza! To se događa u 21-vom stoljeću', rekao je turski premijer Tayyip Erdogan.

Turski premijer u Istanbulu je okupio predstavnike 57 islamskih zemalja. Tema je samo jedna: kako pobijediti glad u Somaliji, koja ugrožava živote više od tri i pol milijuna ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene