Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medvedev odgodio put

Nakon Domodedova: Čitav svijet stao u potporu Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz cijelog svijeta stižu osude samoubilačkog terorističkog napada na najprometnijoj zračnoj luci u Moskvi Domodedovu, u kojem je po najnovijim napadima poginulo najmanje 35 osoba, a 130 je ranjeno.

Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je 'šokiran' napadom, napomenuvši kako Sjevernoatlantski savez pruža punu potporu Rusiji u borbi protiv terorizma. 'Riječ je o zajedničkoj prijetnji kojoj se moramo zajedno suprotstaviti.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

>> Bombaš samoubojica aktivirao eksploziv na aerodromu Domodedovo

NATO izražava solidarnost s vladom i narodom Rusije'kaže Rasmussen u izjavi objavljenoj nekoliko sati nakon napada. 'Teroristički napad na najprometniju moskovsku zračnu luku šokirao me i snažno osuđujem taj užasan čin', dodao je. 'U ovoj smo borbi zajedno i zato moramo pojačati suradnju unutar Vijeća NATO-Rusija', naglasio je.

'Skandalozan' napad

Za Europsku uniju napad je 'skandalozan', kako je ustvrdio njezin predsjednik Herman Van Rompuy. 'Taj zločinački napad smatram skandaloznim i zahtijevam da se one koji stoje iza njega identificira i kazni', dodao je.

I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso osudio je 'kukavički teroristički napad', a predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Busek ustvrdio je kako se 'terorizam i nasilje ne mogu opravdati' i da je riječ o 'nečovječnim djelima'. U izvješću objavljenom u sjedištu u Beču, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) osudila je teroristički napad u Moskvi.

Medvedev odgodio inozemna putovanja

'Ne može biti opravdanja za brutalnu napad na nedužne civile. U ovom teškom trenutku izražavam potporu ruskom narodu i vladi', kaže se u izjavi Andronisa Azubalisa, ministra vanjskih poslova Litve koja trenutačno predsjeda OESS-om. Bijela kuća također je osudila napad. 'Snažno osuđujem odvratni teroristički napad na ruski narod', rekao je američki predsjednik Barack Obama u izjavi koju je pročitao glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, koji je uime SAD izrazio spremnost na pružanje svake pomoći Rusiji.

Snažne osude napada uputili su i čelnici Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Poljske i brojnih drugih zemalja. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zbog napada u Domodedovu odgodio je polazak na Svjetski gospodarski forum u Davosu, kamo je trebao otputovati u utorak jer bi u srijedu trebao održati govor na otvaranju skupa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene