Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peking se "odlučno usprotivio" bilo kakvu upletanju u svoje unutarnje stvari nakon govora američkog predsjednika Georgea W. Busha u kojem je kritizirao stanje ljudskih prava u Kini.


"Odlučno se protivimo bilo kakvoj izjavi i činu koji se, u ime ljudskih prava ili vjere, tiču unutarnjih stvari druge zemlje", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang, prema pisanju internetske stranice ministarstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush kritizirao Kinu zbog ljudskih prava Slika nije dostupna Obama optužio Busha za napad u govoru u Knessetu

U govoru koji je u četvrtak održao u Bangkoku nekoliko sati uoči odlaska u Peking, američki predsjednik je izrazio "iskrenu zabrinutost" zbog stanja ljudskih prava u Kini rekavši da je "optimist" što se tiče budućnosti te zemlje. 

>> Bush kritizirao Kinu zbog ljudskih prava


"Sjedinjene Države drže da kineski narod ima pravo na temeljne slobode koje su naravno pravo svakog ljudskog bića. Tako Amerika oštro osuđuje zatvaranje političkih disidenata, aktivista za ljudska prava i vjerskih aktivista u Kini", rekao je u tom govoru, jednom od najoštrijih o toj temi u posljednje vrijeme.

"Kineski narod ima pravo na ispovijedanje vjere prema kineskom zakonu. To je neprijeporna činjenica koju svatko može utvrditi", uzvratio je Qin Gang.

"Što se tiče razlika između SAD-a i Kine o pitanjima kao što su ljudska prava i vjera, oduvijek smo bili pristaše dijaloga utemeljenog na međusobnom poštovanju i jednakosti, radi jačanja međusobnog razumijevanja i prevladavanja razlika", dodao je.

"Dobre bilateralne veze u interesu su obiju zemalja i njihovih naroda", rekao je još kineski glasnogovornik.