Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visina naknade za neuseljeničke vize za SAD, od 1. siječnja 2008. bit će povećana sa 100 na 131 dolar.


To će poskupljenje omogućiti State Departmentu da pokrije povećane troškove sigurnosti i drugih novih elemenata u procesu prijave za neuseljeničke vize, navodi se u priopćenju.

Vezani članci Poplava u Kokorićima - 2 Godinama se neće oporaviti od poplave, ali računi im i dalje stižu: "Ovo je trebao biti najljepši Božić, a tuga se ne može izmjeriti" Naknada za boce od mlijeka odgođena - 4 Na čekanju: Zasad ništa od povratne naknade za boce za mlijeko

Tražitelji vize koji uplate naknadu od 100 dolara prije 1. siječnja, moći će proći proceduru po toj cijeni samo ako im je razgovor za vizu zakazan prije 31. siječnja. Tražitelji koji uplate 100 dolara i pojave se na razgovoru za vizu nakon 31. siječnja 2008., morat će doplatiti razliku od 31 dolara.

Naknada za američke neuseljeničke vize povećana je dvaput od 11. rujna 2001., a posljednji put 2002. godine.

State Department objašnjava kako je zbog novih troškova povezanih sa sigurnošću, novih informatičkih sustava i inflacije, naknada od 100 dolara manja od stvarnog troška procesuiranja zahtjeva za neuseljeničku vizu, još prema studiji troškova iz 2004. godine.

Državno tajništvo SAD navodi kako je od tada ono nadoknađivalo tu razliku, no sada to više nije u mogućnosti zbog cijene koju FBI naplaćuje za provjeru 10 otisaka prstiju koji se uzimaju od svakog tražitelja.