Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se identitet kupca

Najveći narančasti dijamant prodan je za nevjerojatnih...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najeći narančasti dijamant na svijetu prodan je na dražbi kuće Christie's u Ženevi za 34,5 milijuna dolara.

Kupac je odmah napustio prostoriju ispraćen pljeskom nazočnih. Christie's nije objavio podatke o njegovom identitetu. Ovaj izuzetan dragi kamen, pronađen u Južnoj Africi, težak je 14,82 karata i žive je, vrlo intenzivne boje.

David Warren, stručnjak odjela za dragulje u dražbovnoj kući Christie's ističe da su "obojeni dijamanti mnogo rjeđi od bijelih, a napose kada su plave, ružičaste ili narančaste boje. "Što je boja jača, to su dijamanti rjeđi", a kada je riječ o težini, dijamant koji se prodaje u utorak navečer "izuzetna je rijetkost", kaže Warren.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oboren rekord Ružičasti dijamant prodan za rekordnih 40 milijuna dolara! Slika nije dostupna Uskoro na aukciji Ova bi sićušna kost mogla biti prodana za 135.000 kuna, evo zašto!

>> Ovo je najskuplji dijamant na svijetu, možete li mu pogoditi cijenu?

Prema laboratoriju Gemological institut of America, na svijetu ima samo nekoliko dijamanata takve kvalitete, no njihova je težina manja od 4 karata. Dijamanti u boji u svijetu su postali pravi hit, a zapravo su posljedica prirodne nezgode, jer "svi su dijamanti isprva bijeli, a ako neki agens boje prodre u zemlji promijeni im boju".

U srijedu, 13. studenoga, dan nakon dražbe Christie'sa, konkurentska kuća Sotheby's ponudit će, također u Ženevi, ružičasti dijamant izuzetne vrijednosti i težine od gotovo 60 karata te se očekuje da će biti prodan za 60 milijuna dolara. Riječ je o najvećem ružičastom dijamantu ponuđenom na dražbi te ispune li se očekivanja, bit će to najviša cijena koju je u povijesti postigao neki dijamant ili komad nakita.

Za one koji ne mogu izdvojiti 20 milijuna, nudi se i nakit za 3 do 4,5 milijuna dolara. Tako se smaragdna ogrlica iz Kolumbije iz kolekcije Patino nudi po cijeni od 7 do 10 milijuna dolara. Simon Patino kupio je tu ogrlicu za svoju suprugu 1938. i nakit je od tada bio u obitelji.

Rođen 1860. u Cochabambi u Boliviji, Simon Patino obogatio se rudnicima srebra i kostira. Krajem 30-ih godina nadzirao je 60 posto svjetske proizvodnje kositra i bio je jedan od petorice najbogatijih ljudi na svijetu. Umro je 1947. u Buenos Airesu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene