Čokolada
Čokolada Foto: Getty Images

Krajem lipnja najveća tvornica čokolade na svijetu u Belgiji obustavila je proizvodnju zbog pojave opasne bakterije. Barry Callebaut prodaje sirovinu velikim tvrtkama koje rade čokoladne proizvode, poput Hersheyja, Mondeleza, Nestlea i Unilevera.


Tvrtka Barry Callebaut izvijestila je kako čokolada kontaminirana salmonelom, koja se nalazila u lecitinu soje, zbog pravovremene reakcije nije dospjela na police trgovina. Najveća tvornica čokolade na svijetu u belgijskom gradu Weize obustavila je proizvodnju nakon što je 27. lipnja utvrđeno da je cijela serija čokolade kontaminirana salmonelom.

Pošiljka te sirovine bila je isporučena i jednom poslovnom subjektu u Hrvatskoj te je sanitarna inspekcija Državnog inspektorata "žurno obavila inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je sporna pošiljka proizvoda vraćena proizvođaču".

Kakaovac Čokoladu više nikad nećete gledati isto, pogledajte od čega se zapravo proizvodi

Nakon interne istrage u tvornici počelo je čišćenje i dezinficiranje proizvodnih linija, koje dobro napreduje, objavila je tvrtka Barry Callebaut. Očekuje se da će dio linija biti u pogonu početkom kolovoza, a do kraja mjeseca tvornica bi trebala ponovno raditi punim pogonom.

Tvrtka je o svemu obavijestila belgijske vlasti za sigurnost hrane.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju