Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVLJENO 'NEMOGUĆE'

Hoće li ovo napokon označiti kraj Islamske džave i donijeti mir Siriji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi se pitaju hoće li ovaj 'veliki korak' zaista polučiti rezultate. Više će se svakako znati početkom siječnja iduće godine.

Ujedinjena sirijska oporba u siječnju će se sastati s predstavnicima sirijske vlade u pokušaju da pronađu političko rješenje za gotovo pet godina sukoba, objavljeno je u petak po završetku dvodnevne konferencije u Rijadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kamen spoticanja Pregovori o primirju u Siriji: Ankara se nastavlja protiviti Asadu Slika nije dostupna Oporba prijeti odlaskom 'Asad nije došao pronaći rješenje, već kupiti vrijeme da pobije što više sirijskog naroda'

Više od 100 predstavnika sirijskih oporbenih i pobunjeničkih skupina suglasilo se da će zajedno pripremiti mirovne pregovore s vladom predsjednika Bašara al-Asada.

Pregovori će početi do 10. siječnja, objavljeno je.

U prihvaćenoj deklaraciji stoji da Asad mora otići s vlasti na početku tranzicijskog razdoblja i da je cilj uspostaviti demokratsku građansku državu Siriju koja će uključiti sve stanovnike. Sudionici se obvezuju očuvati državne institucije, voljni su početi razgovore sa sirijskom vladom i prihvatiti prekid vatre pod nadzorom UN-a.

Sirijska oporba izjavom poziva UN da pritisne Asadovu vladu na provedbu mjera za izgradnju povjerenja prije početka pregovora, a to su suspenzija smrtnih kazni političkih protivnika, oslobađanje zatvorenika i ukidanje opsade.

Sirijska oporba spremna pregovarati s Asadom

Sudionici se izjavom obvezuju da će prihvatiti politički sustav koji će predstavljati sve sektore sirijskog naroda i neće diskriminirati nijednu vjersku ili sektašku skupinu, što je potez prema manjinama, alavitima, kršćanima i Kurdima.

Američki državni tajnik John Kerry pozdravio je deklaraciju.

"I dok nas taj velik korak naprijed približava početku pregovora između svih sirijskih strana, priznajemo da je težak posao pred nama", rekao je Kerry.

Velike sile dogovorile su prošli mjesec na pregovorima u Beču da će oživjeti diplomatske napore da završe rat u Siriji i da će novi krug pregovora održati u siječnju, a izbori se trebaju održati u roku od dvije godine.

Dvodnevni sastanak oporbe na kojem nisu sudjelovale džihadističke skupine, takozvana Islamska država i Fronta Al-Nusra, zasjenjen je prosvjedom utjecajne pobunjeničke skupine u završnim satima.

Skupina Ahrar al-Šam priopćila je da se povlači sa sastanka u Rijadu jer se revolucionarnim skupinama nije dalo dovoljno na važnosti već je glavnu ulogu preuzela politička oporbena skupina Nacionalno koordinirajuće tijelo za demokratske promjene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene