Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Svjedočio na sudu

ŽELI U FRANCUSKU Napadač iz Pariza 'promijenio ploču'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je objavila fotorobot još jednog napadača iz briselskog metroa koji je uspio pobjeći isto kao i jedan od trojice terorista iz zračne luke Zaventem.

15:04 Belgijski ministri unutarnjih poslova i pravosuđa ponudili su svoje ostavke premijeru Charlesu Michelu, zbog napada na Bruxelles. Belgijski premijer njihove je ostavke odbio.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Bruxellesu Napad u Bruxellesu Pariški sud odobrio optužnicu protiv dviju osoba za ubojstvo švedskih navijača Pucnjava u Bruxellesu Niz propusta Je li se mogao spriječiti teroristički napad u Bruxellesu? "Napadač je bio poznat vlastima zbog sumnjivih aktivnosti…"

12.31 - Turska je bombaša samoubojicu iz briselske zračne luke prošle godine deportirala dva puta! Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je izjavio kako je Ibranim el-Bakaraoui uhvaćen u lipnju 2015. i onda deportiran u Nizozemsku.

'Belgija je obaviještena da je riječ o opasnom militantu, ali je to ignorirala', kazao je turski dužnosnik za Reuters.

El-Bakaraoui se međutim vratio u Tursku odakle je opet deportiran u kolovozu. Turska policija sumnjala je da se bori za Islamsku državu, ali u Turskoj nije počinio nikakav zločin.

11.07 - Saslušanje o određivanju pritvora za Salaha Abdeslama odgođeno je za 7. travnja. Njegov odvjetnik kazao je da želi 'što prije biti izručen Francuskoj'.

Čak sedam osoba koje su povezane s terorističkim napadima u Parizu još uvijek je u bijegu, kazao je danas francuski premijer Manuel Valls u Bruxellesu. 'Iza napada u Parizu stoji grupa od 30 terorista. 11 ih je mrtvo, 12 smo uspjeli uhvatiti, no sedam je još u bijegu', izjavio je Valls.

10.54 - Salah Abdeslam nije bio upoznat s planovima o napadima u Bruxellesu, kazao je njegov odvjetnik Sven Mary.

10.23 - Salah Abdeslam, jedini preživjeli terorist iz Pariza koji je uhićen u Bruxellesu prošlog tjedna, danas izlazi pred suca koji odlučuje hoće li mu odrediti jednomjesečni pritvor. Odvjetnik Abdeslama kazao je da će tražiti izručenje Francuskoj, i to 'što je prije moguće', piše Guardian pozivajući se na belgijsku BFM TV.

Velika Britanija mogla bi biti sigurnija zemlja ako glasa za izlazak iz EU-a jer će imati veću kontrolu nad imigracijom, rekao je bivši šef britanske obavještajne službe MI6 Richard Dearlove. "Bili vi entuzijastični Europljanin ili ne, istina o Brexitu iz perspektive nacionalne sigurnosti jest da bi cijena za Veliku Britaniju bila niska", poručio je Dearlove.

10.10 - Europol upozorava kako napadi u Bruxellesu pokazuju da je mreža od 5000 terorista u Europi daleko opasnija nego što se strahovalo.

Rob Wainwright, šef Europoloa, izjavio je napadi u Parizu i Bruxellesu pokazuju novu, agresivnu strategiju militanata Islamske države prema Europi.

'Njihova mreža je raširenija nego što smo mislili. Teško je procijeniti koliko je terorista u ovom trenutku spremno za napade, no zabrinuti smo zbog 5000 radikaliziranih u Europi, koji su bili u Iraku i Siriji. Suočeni smo s daleko opasnijom sigurnosnom prijetnjom Islamske države nego što smo do sada mislili. IS nije prijetnja samo Francuskoj i Belgiji, nego mnogim zemljama EU i to je najveća opasnost s kojom smo suočeni u posljednjih deset godina', izjavio je šef Europola za BBC.

9.40 - Belgijska policija objavila je fotorobot muškarca koji je snimljen s napadačem iz metroa, Khalidom el-Bakraouiem. Nosio je veliku torbu, a očito je mjesto eksplozije napustio prije nego što je Khalid aktivirao eksploziv. 

9.15 - Belgijski list Dernier Heure piše da su braća Khalid i Ibrahim el-Bakraoui planirali napad na belgijske nuklearke te da je njihove planove navodno istražiteljima otkrio Salah Abdeslam. Podsjetimo, odmah nakon napada u Bruxellesu evakuirana je i nuklearna elektrana Tihange.

Navodno su braća postavila kameru ispred kuće jednog od direktora nuklearke, a desetke sati snimljenog materijala istražitelji su pronašli u kući Mohameda Bakkalija, koji je uhićen nakon napada u Parizu. On je naime teroristima iznajmio dva stana u Bruxellesu.

U napadu na metro u Bruxellesu sudjelovala su dvojica napadača - Khalid el-Bakraoui koji se raznio te još jedan muškarac koji je bio s njime a kojeg su snimile nadzorne kamere, piše francuski Le Monde. To je prvi puta da se u priči oko metroa, gdje je napad izvršen na stanici Maelbeek, spominje drugi napadač. Međutim, nije objavljeno je li se i on raznio ili je samo pomogao dopremiti eksploziv i otišao prije eksplozije.

Kad je pak riječ o napadu u zračnoj luci Zaventem, informacije koje su u srijedu objavljivane bile su prilično zbunjujuće, ali samo stoga što i policija još nije identificirala svu trojicu muškaraca sa snimke nadzornih kamera prije napada.

Policija je sigurna da se na aerodromu raznio drugi brat, Ibrahim el-Bakraoui, koji je identificiran po otiscima prstiju, a uvjetno je za sada kao bombaš samoubojica identificiran i Najim Laachraoui za kojeg su prvotno mislili da je u bijegu. Identitet trećeg muškarca s fotografije nadzornih kamera s aerodroma nije identificiran. Policija smatra da je to muškarac u svijetlom baloneru, s kapom na glavi te da je otišao s mjesta napada nakon što nije uspio detonirati prsluk s eksplozivom.



Belgijska televizija RTBF objavila je kako je u posljednjoj poruci koju je policija pronašla u računalu Ibrahima el-Bakraouia spomenut muškarac koji se zove Muhamed Bakkali, piše Guardian.

Bakkali (28) je uhićen nakon napada u Parizu a optužen je da je iznajmio dva stana za teroriste koji su u glavnom gradu Francuske ubili 130 ljudi. U kući njegove supruge pronađen je 10-minutni film snimljen kamerom koja je bila postavljena u grmlju, a na snimci je kuća jednog od direktora belgijske nuklearke. Vidi se kako on ulazi i izlazi iz kuće. Bakkali je u zatvoru od studenog prošle godine.

U poruci Ibrahima el-Bakraouia pisalo je 'da se boji da će i on završiti u zatvoru'.Dernier Heure

Izvanredni sastanak ministara EU

U Bruxellesu će se danas održati izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa zemalja članica Europske unije nakon terorističkih napada. Briselski aerodrom i dalje je zatvoren za promet.

U napadima u Belgiji u utorak poginula je 31 osoba dok ih je više od 300 ranjeno od čega 60-ak teško.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene