Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protive se i 'zadiranju' politike u struku i mogućem izbacivanju pitanja iz ispita ili 'ispravku' ispita, jer drži da bi to ugrozilo sam koncept državne mature kao standardiziranog ispita.


Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske smatra kako je ovogodišnji ispit iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi bio objektivno teži od ispita prošlih godina, ali da je pravi krivac za učeničko nezadovoljstvo sustav, a protivi se i 'zadiranju' politike u struku i mogućem izbacivanju pitanja iz ispita ili 'ispravku' ispita, jer drži da bi to ugrozilo sam koncept državne mature kao standardiziranog ispita.

Vezani članci Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) Mjesec dana do državne mature: Maturanti idu u jednom smjeru, izborne kvote u drugom Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ususret državnoj maturi: Lani je matematiku više razine točno riješilo samo 12 učenika. A iz jednog predmeta to nije učinio - nitko

>> Jovanović: Utvrđene su manjkavosti na testu iz hrvatskog jezika!

Kako se navodi u večerašnjem priopćenju Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, ovogodišnji ispit tražio je da pristupnici imaju više znanja i razumijevanja književnosti i jezika no do sada, što je za Vijeće vjerojatno i glavni razlog učeničkoga nezadovoljstva.

Ističe se kako učenici ne bi trebali za mogući slabiji rezultat optuživati ni Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, niti mjerodavno ministarstvo, a ni pojedince jer je pravi krivac sustav koji je koncipiran tako da je pismenost u Hrvatskoj poražavajuća, a naši učenici u testovima PISA-e u čitanju s razumijevanjem i pismenosti postižu izrazito loše rezultate.

Nacionalno vijeće napominje kako učenici nekih strukovnih škola nisu mogli iskoristiti dodatne sate pripreme za maturu, a ponegdje se nisu odazvali, unatoč dobroj pripremi škola.

'Ako je ispit teži, onda jeteži svima'

Vijeće smatra da ogorčeni napisi pojedinih učenika promašuju srž vrednovanja rezultata državne mature - a to je - ako je ispit doista teži onda je jednako težak svima te će se, sukladno ovogodišnjim rezultatima, na razini naraštaja raditi raspored prolaznosti i pojedinih ocjena, tako da ničije znanje neće biti podcijenjeno.

Najoštrije se protivi i podjelama između učenika strukovnih škola i gimnazija, uz ocjenu da državnu maturu treba tako preurediti da podjednako obuhvati naučena znanja i vještine pojedinih škola.

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske podsjeća kako već godinama preporučuje da se rezultati državne mature koriste kao dijagnoza stanja hrvatskoga školstva i da budu poticaj za akciju, a ne tek statistika primljena na znanje i zagubljena u ladicama.

Smatraju se dužnim spustiti loptu na zemlju

Za Vijeće bi svakako najbolji korak bio dijalog sa sveučilištima i fakultetima kako bi se stvorila državna matura koja odgovara i traženjima visokoga školstva, čime bi se eliminirali prijemni ispiti, a svrha mature u potpunosti ispunila.

U priopćenju što ga je potpisao v.d. predsjednika Nacionalnog vijeća učenika, Domagoj Babić, zaključuje se kako je Vijeće najviše predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola, u kojemu su i učenici srednjih škola i gimnazija koji su ove godine pristupili ispitima i više i niže razine hrvatskoga jezika, a i savjetodavno je tijelo ministra obrazovanja, znanosti i sporta, pa se smatra dovoljno objektivnim i dužnim 'spustiti loptu na zemlju'. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.