Obavijesti Video Pretražite Navigacija
situacija je ozbiljna

U popularnoj destinaciji koju vole i Hrvati nestalo alkohola, cijene narasle 100 posto: Turisti su ljuti, ministar podnio ostavku

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na Zanzibaru vlada nestašica alkohola, a velik dio turista je ogorčen. Cijena piva porasla je s jednog na dva dolara. Više od 3000 radnika moglo bi ostati bez posla ako se nestašica nastavi.

Poznato turističko odredište, tanzanijsko otočje Zanzibar, suočava se s nestašicom alkohola, zbog čega su turisti ogorčeni, a ministar turizma čak je podnio i ostavku. Doduše, kao formalni razlog naveo je nezadovoljstvo uvjetima rada, no ostavka se ipak povezuje sa stanjem u zemlji u kojoj 90 posto prihoda dolazi od turizma.

Konkretno, cijene piva na Zanzibaru skočile su sto posto nakon što je došlo do nestašice i iznenadne promjene uvoznika. 

Nekoliko hotela duž plaža Matemwa na sjeveru glavnog otoka Zanzibara poslužuje samo bezalkoholna pića i ljudi na tom području moraju ići u glavni grad Stone Town kako bi kupili alkohol, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije prvi put Užas u šumi: 46-godišnjak quadom naletio na bodljikavu žicu razapetu na stazi

Proizvodnja alkohola zabranjena je na Zanzibaru, čije je stanovništvo većinom muslimansko. Alkohol koji se prodaje dolazi iz Tanzanije, dok se dio uvozi iz Južne Afrike.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Nestašica je počela početkom ove godine kada je regulatorno tijelo, Zanzibar Liquor Control Board (ZLCB), odgodilo obnovu dozvola za tri etablirana uvoznika alkoholnih pića, One Stop, Scotch Store i ZMMI. Zašto im nisu obnovljene licencije, nije potpuno jasno. Licenciju su dobile tri nove tvrtke Kifar, Bevko i Zanzi Imports, ali proces provjere traje i dalje. Usto, žalbe su uložili prijašnji uvoznici.

Da bi uvoznici alkohola dobili licenciju, moraju biti stanovnici Zanzibara s urednom poreznom dokumentacijom, skladištem i dostavnim vozilima.

Osim toga, uvoznici također moraju platiti godišnju naknadu od 12.000 dolara regulatornom tijelu Zanzibara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Provjerite koje sve usluge kod zubara možete dobiti na račun HZZO-a: Za jednu besplatnu mnogi ne znaju, misle da je riječ o estetskoj usluzi

Nekoliko turističkih časopisa prošle je godine Zanzibar uvrstilo među 10 najboljih turističkih odredišta u Africi, ali hotelijeri sada upozoravaju da bi problemi s opskrbom alkoholom mogli dovesti do toga da otok izgubi svoj turistički sjaj.

"Na Zanzibaru vlada nestašica alkohola i već smo obavijestili vlasti o situaciji u turističkom sektoru", rekao je za BBC Rahim Mbarouk, predsjednik Udruge za ulaganja u turizam Zanzibara.

Cijena piva porasla je s jednog dolara na dva dolara. Više od 3000 radnika moglo bi ostati bez posla ako se nestašica nastavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene