Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na graničnom prijelazu Bregana "scene iz izbjegličkog logora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za velike zastoje do kojih je u nedjelju dolazilo na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Bregana-Obrežje kriv je početak primjene informacijskog sustava schengenskog režima na slovenskim granicama, javljaju slovenski mediji.

Radi se o tome da slovenski graničari sa schengenskim informacijskim sustavom moraju usporediti osobne podatke svakog putnika koji nije iz država schengenskog prostora (EU) i izvesti temeljitu graničnu kontrolu vozila, prtljage i putnika, navode mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla i reakcija Hrvatski susjedi dovode pojačanja uz granicu: Postavljaju kontrolne punktove, tu su i konjica, psi, helikopter... Slika nije dostupna Slovenija pojačava nadzor granice

Kako je javio Slovenski radio, rekordni zastoji na Bregani, veći od uobičajenih za vikende u ovoj turističkoj sezoni, posljedica su primjene schengenskog informacijskog sustava "SIS 2 za sve" koji se na granici s Hrvatskom počeo primjenjivati od subote, u svjetlu priprema Slovenije na uključivanje u Schengenski prostor, što se očekuje krajem ove godine.

Ovog je vikenda, za razliku od proteklih kada su tijekom pune
turističke sezone u Hrvatskoj oko polovicu tranzitnih putnika činili državljani članica Schengenskog prostora, više od 80 posto putnika bilo iz "trećih država" izvan tog prostora, što je u kombinaciji s primjenom SIS-a 2 za sve dovelo do kilometarskih kolona na najvećem slovensko-hrvatskom graničnom prijelazu i višesatnog čekanja na prijelaz granice, javio je Slovenski radio.

Kako u ponedjeljak navodi ljubljanski dnevni list Dnevnik promet na Bregani u nedjelju je bio potpuno blokiran, a vrijeme čekanja na prijelaz oko 6 sati, dok su autobusi čekali i više, pa je zabilježeno i rekordno kašnjenje autobusa na liniji Sarajevo-Ljubljana od 12 sati.

"U Švicarsku vozim ljude koji u ponedjeljak moraju biti na poslu. Ovo što se ovdje događa i što se na granici radi nisam vidio u svojoj 20-godišnjoj vozačkoj karijeri na europskim prugama", izjavio je u nedjelju čekajući na ulazak u Sloveniju Mićo Šljuka koji vozi za jednog švicarskog autobusnog prijevoznika iz Luzerna.

"Ovo što se događa na Obrežju je devalvacija čovjeka i poraz ljudskog dostojanstva", rekao je Šljuka koji stanje na Bregani u nedjelju uspoređuje sa "scenama iz izbjegličkih logora".

Slovenska policija odbila je službeno komentirati razloge zastoja i navodi da će analizu dati u roku nekoliko dana, piše Dnevnik.

Slovenski ministar unutrašnjih poslova o gužvama na Bregani

Velike gužve na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje proteklog vikenda izazvala je potreba dosljedne provjere dokumenata tranzitnih putnika iz zemalja čiji državljani za ulazak u Europsku uniju trebaju vizu, izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate i
istodobno odbacio medijska nagađanja da su gužve posljedica "bijelog štrajka" pogranične policije ili poteškoća u primjeni novog schengenskog informacijskog sustava SIS 2, javili su u ponedjeljak slovenski mediji.

"SIS 2 smo uključili tek danas, tako smo i planirali, ali smo
morali dosljedno provjeravati vize, na što nas obvezuje Schengen", rekao je Mate novinarima tijekom posjeta Mariboru.

Dodao je da je stanje na glavnom graničnom prijelazu s Hrvatskom u međuvremenu normalizirano i da takvih gužvi na granici sljedećih mjeseci ne bi smjelo biti jer je uglavnom završena sezona godišnjih odmora radnika iz trećih država koji rade u zapadnoj Europi. Mate je dodao da se u turističkim špicama gužve na granici nigdje ne mogu izbjeći, javio je u ponedjeljak Slovenski radio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene