Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka tvrtka Odyssey Marine Exploration u dubinama Atlantskog oceana pronašla je teretni britanski brod krcat srebrom.


Riječ je o ostacima broda Gairsoppa koji je počivao skoro 500 kilometara od obale Irske na dubini od 4,7 kilometara. Brod je potopljen 17. veljače 1941. godine kad su ga torpedirali Nijemci. Samo jedan od 85 članova posade je preživio.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Nakon večere 120 zaraženih koronavirusom: Pozivaju se svi koji su taj dan posjetili restoran da se jave liječniku U Wembleyju je otvoren centar za cijepljenje - 3 U Britaniju sve teže ući: Jedna zemlja našla se na ''crvenoj listi''

Brod dug 125 metara prevozio je robu za britansko ministarstvo rata i na njemu je bilo oko 198 tona srebra, a Fox News piše kako je vrijednost blaga procijenjena na 241 milijun dolara. Riječ je o najvećoj količini plemenitog metala ikad pronađenoj u moru. Tvrtka Odyssey Marine brod nije pronašla slučajno već su s britanskom vladom potpisali ugovor prije dvije godine prema kojem će tvrtka uzeti 80 posto plijena.

Brod su pronašli preko radara,a akcija izvlačenje bi trebala početi na proljeće. Odyssey Marine je u pravnoj bitci sa Španjolskom zbog 500 tisuća zlatnih i srebrenih novčića koji su također pronašli u Atlantiku 2007. godine. Španjolci tvrde da je blago njihovo, s broda koji je potonuo 1804. godine. Sud u SAD-u je odlučio kako njihov sud nema jurisdikciju nad slučajem već da spor treba riješiti Španjolska. Odyssey Marine su podnijeli žalbu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju