Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Beogradski okružni sud osudio je na 12 godina zatvora jednog od tuzlanskih ratnih zapovjednika Iliju Jurišića, optuženog za napad na kolonu Jugoslavenske narodne armije u svibnju 1992. u Tuzli.


U obrazloženju presude navedeno je da je, kao tadašnji zapovjednik operativne skupine pri središtu javne sigurnosti i Tuzli, Jurišić zapovjedio napad na kolonu JNA, čime je upotrebio način borbe zabranjen međunarodnim pravom. U napadu je ubijena najmanje 51 osoba, dok je najmanje 50 njih ozlijeđeno, navedeno je u presudi. Političke stranke u BiH, tuzlanska gradska vlast i stradalničke udruge ocijenili su da je presuda nastavak srbijanske agresije na BiH. ‘Ovim činom službeni Beograd pokušava presudom nevinom čovjeku nadomjestiti sve presude međunarodnog i pravosuđa u regiji protiv političkog, vojnog i policijskog vrha Republike Srbije’, priopćila je Socijaldemokratska partija BiH (SDP), najsnažnija oporbena stranka u BiH.

Vezani članci Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa Kosilica, ilustracija Supružnici ukrali kosilicu, muž je imao kreativno objašnjenje: "Partizani su me tukli na Golom otoku..."

SDP je pozvao srbijanske vlasti da uhite Ratka Mladića, odgovornog za jedini genocid počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović rekao je kako je očito da je presuda Jurišiću donesena onoga dana kada je uhićen, a danas je samo objavljena. On je optužio vlasti BiH da nisu ništa poduzele za obranu jednoga od ratnih zapovjednika Teritorijalne obrane u Tuzli. I udruga ‘Žene Srebrenice’ ocijenilo je presudu protiv Jurišića nastavkom ‘ideologije koju je provodio Miloševićev režim 90. godina prošlog stoljeća’.

Kako je navedeno u presudi beogradskog suda, vojna kolona povlačila se iz Tuzle po prethodnom dogovoru između BiH i SR Jugoslavije, kao i ranijem dogovoru predstavnika civilne i vojne vlasti Tuzle sa zapovjednikom tuzlanske vojarne JNA. Nakon što je vojna kolona krenula iz vojarne, Jurišić je, kako se navodi, izdao zapovijed za otvaranje vatre, koju je dobio od svog pretpostavljenog, načelnika postaje javne sigurnosti Mehmeda Bajrića. Regirajući na presudu, srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo je da presuda predstavlja zadovoljštinu za žrtve i za njihove obitelji, te da je na taj način utvrđena pravosudna istina o zbivanjima u Tuzli u svibnju 1992.

Ilija Jurišić uhićen je 14. svibnja 2007. u beogradskoj zračnoj luci, temeljem međunarodne tjeralice. Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine preuzelo je taj predmet od vojnog tužiteljstva u Beogradu 2004., a suđenje je počelo 22. veljače 2008. godine. Nezadovoljna presudom, Jurišićeva obrana najavila je žalbu. (Hina)