Otkad su talibani u Afganistanu preuzeli vlast, prava žena teško da se uopće više mogu nazvati pravima. Talibani ponovno šokiraju, a zabrane gotovo da postaju bizarne.

Galerija (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 7 (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 2 (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 3 +3 (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 4

Žensko lice u Afganistanu postalo je nevidljivo, čak i u izlozima. "Policija za poroke i vrline došla je i tražila od mene da pokrijem glave lutkama plastičnom vrećicom. Znam da je smiješno, ali nemam drugog izbora", rekao je krojač ženske tradicionalne odjeće Zainudin Maroof.

U trgovinama su jezivi prizori. Ženske lutke preko lica imaju aluminijsku foliju, platnene ili crne plastične vrećice. Ovaj je potez samo još jedan u nizu loših poteza afganistanskih vlasti prema ženama, ali i mali simbol otpora. Talibani su prvotno naredili da se lutkama otklone glave.

"Utječe nam na posao jer kada netko dođe u trgovinu, prvo primijeti prekrivene glave i ništa ne kupi. Zato nam posao opada", istaknuo je trgovac Muslim Rahimi.

Prodavači su se žalili da ne mogu izložiti svoju robu te da bi rezanjem glava oštetili imovinu, odnosno lutke. Talibanski običaji zabranjuju čak i skulpture i kipove ljudskog oblika.

"Mi smo u takvoj situaciji da moramo slijediti sve što nam se naredi. Ali ako to što nemamo ove lutke u izlogu popravi situaciju u Afganistanu, spreman sam sve zajedno zapaliti", rekao je trgovac Abdul Samad.

Život žena pod talibanskim režimom: Ilustracija - 5 Ostvaruju se najgori strahovi: Zbog udara talibana na žene, nevladine organizacije zatvaraju programe pomoći

Ženska prava u Afganistanu svedena su na krajnji minimum. Većina ih ne smije raditi, ne mogu na fakultet, čak im je i samostalno kretanje ograničeno. Zemlja je u gospodarskom kolapsu i bez međunarodnog priznanja, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marija Horvat.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju