Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je pozvala Sjevernu Koreju da odustane od lansiranja rakete dugog dometa koje je predviđeno početkom travnja, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Borodavkin.


'Stanje u regiji je napeto i trebalo bi odustati od lansiranja', rekao je Borodavkin, prenosi ruska agencija Interfax. Ministar je dodao da je nepotrebno pojačavati napetosti.

'Izložili smo naše stajalište sjevernokorejskom režimu kao i drugim partnerima', nastavio je ruski diplomat, prenosi agencija Itar -Tass, ocjenivši da sva pitanja povezana s predviđenim lansiranjem treba riješiti dijalogom.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja ne sluša upozorenja: Ispalili novu raketu s većim dometom Slika nije dostupna Objavljeno koje su trenutno tri najveće prijetnje svijetu

Sjeverna Koreja je najavila da će u orbitu izbaciti 'telekomunikacijski satelit' između 4. i 8. travnja. Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja sigurne su da je taj 'satelit' ustvari raketa dugog dometa Taopodong-2.

Japanski ministar obrane Yasukazu Hamda je naredio vojsci da bude spremna uništiti svaku sjevernokorejsku raketu koja bi mogla pasti na Japan.

Nakon toga su dva japanska razarača Chokai i Kongo isplovili iz luke Sasebo prema Japanskom moru, javila je agencija Jiji. Sjeverna Koreja je, pak, priopćila da će svaki pokušaj rušenja 'satelita' biti čin rata.