Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je Sjedinjene Države da naoružavaju Gruziju pod krinkom humanitarne pomoći.


"Nastavlja se ponovno naoružavanje gruzijskog režima, uključujući pod krinkom humanitarne pomoći. Poslali su cijelu flotu da bi isporučili humanitarnu pomoć", rekao je Medvedev na sastanku s ruskim dužnosnicima u Kremlju.

Vezani članci Karta svijeta KVIZ: Ovih 13 velikih zemalja redovito zbunjuje ljude, možete li ih vi pronaći na karti? Slika nije dostupna Računalna greška razočarala čak 22.000 ljudi

"Pitam se kako bi reagirali kada bismo mi karipskim državama pogođenim nedavnim uraganima poslali humanitarnu pomoć našom mornaricom", dodao je, aludirajući na Sjedinjene Države.

Slanje humanitarne pomoći Gruziji dio je "političkog pritiska" Zapada, ocijenio je ruski predsjednik, dan nakon što je u Gruziju stigao američki ratni brod USS Mount Whitney, što je jako razljutilo Moskvu.

Rusija je upozorila da su time možda prekršene međunarodne konvencije, budući da ta vrsta plovila nije predviđena za humanitarne misije.

USS Mount Whitney je "najsofisticiraniji brod tog tipa u američkoj mornarici. Treba vidjeti je li dolazak broda u Crno more u skladu s odredbama Konvencije iz Montreuxa iz 1936.", kazao je tim povodom novinarima glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko.

Američka mornarica objavila je da je USS Mount Whitney posljednji od triju brodova koje je Washington poslao u Gruziju radi opskrbe humanitarnom pomoći. Brod je, kako se navodi, dopremio više od 17 tona humanitarne pomoći.