Najprepoznatljiviji turistički proizvod Korčule iznova je oduševio sve prisutne i pružio im večer za pamćenje.


Glazba, šarenilo kostima, iskre mačeva i tradicionalna viteška igra koja se prenosi s koljena na koljeno oduševila je ponosne Korčulane i njihove goste.

Moreška je sinoć proslavila 350. rođendan. A njen najstariji plesač uz nju je još od davne 1942. 'Ja danas slavim 2.123 nastup za morešku', rekao je Darko Lozica, najstariji moreškant.

Igra simbolizira pobjedu dobra nad zlom kroz priču o dvojici vitezova koji se bore za ljubav prelijepe djevojke. U srcima mještana Moreška zauzima posebno mjesto. A ovaj i svaki sljedeći put ljubav će pobijediti zlo, a vitez i njegova draga živjeti sretno do kraja života.

Moreška u Korčuli

Morešku, danas zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, prvi se put spominje zbog – remećenja javnog reda i mira. Kako svjedoče spisi pronađeni prije deset godina u zadarskom Arhivu, prvi spomen korčulanske Moreške datira 7. ožujka 1666. godine u 'prekršajnoj prijavi' lokalnim vlastima, odnosno Knezu, predstavniku Venecijanske republike.

Trojac korčulanskih građana prijavio je tada Moreškante zbog dugotrajne zabave, ali ih je Država odbila sankcionirati uz obrazloženje kako u pokladno doba, a kad se incident i zbio – u Korčuli vrijede druga pravila ponašanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr