Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno da ONI to nisu platili

MMF priznao: Pogriješili smo s preporukama mjera štednje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo su grčevito zagovarali stroge mjere štednje, a sad otvoreno priznaju - 'pogriješili smo'. Priznao je to top ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda.

MMF je napravio krive prognoze za ekonomije Grčke i drugih europskih zemalja, jer kako tvrdi njihov top ekonomist Olivier Blanchard, nisu u potpunosti razumjeli kako će mjere štednje koje države uvode, zapravo potkopati ekonomski rast, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Štrajk strojovođa Plan vlade propada Štrajk strojovođa Njemačku će stajati basnoslovni iznos? Nemoguće je toliku količinu prometa preseliti na ceste

>> Zbog 'smeća' i odbijanja MMF-a skočile kamate na hrvatske obveznice

Iako su još u listopadu priznali kako mjere štednje uzrokuju ekonomsku štetu, u najnovijem izvještaju potvrdili su taj zaključak, uz dodatak kako je najgore ipak prošlo i da utjecaji mjera štednje polako jenjavaju, uz istovremeni oporavak ekonomija.

Bivša nezavisna savjetnica europske regionalne savjetničke grupe MMF-a i profesorica, Ngaire Woods, istaknula je očit zaključak. 'MMF je naučio lekcije štednje na primjeru drugih zemalja u posljednjih 20 godina', rekla je Woods.

Dodala je i kako MMF naglašava da 'sve zemlje koje mogu, uspore mjere štednje i da ih ne provode kao jedini cilj, jer će rezultati toga na ekonomiju započeti ružne cikluse... Fiskalnu konsolidaciju trebalo bi više raširiti', zaključila je Woods.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene