Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pala kuna prema euru

Zbog 'smeća' i odbijanja MMF-a skočile kamate na hrvatske obveznice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi radni dan nakon sniženja hrvatskog kreditnog rejtinga kamate na dolarske obveznice, koje je izdala Vlada, a koje dospijevaju 2021. godine, porasle su na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca. Jedan od razloga je i odbijanje aranžmana s MMF-om.

Kamate na hrvatske državne obveznice denominirane u američkim dolarima i s dospijećem 2021. godine porasle su danas 23 bazna poena i trenutno iznose 4,73 posto, javlja Bloomberg. Riječ je o najvišoj razini u posljednja gotovo tri mjeseca, a porast je reakcija na potez rejtinške agencije Standard & Poor's (S&P), koja je u petak snizila dugoročni hrvatski kreditni rejting s ocjene BBB- na BB+, što se među investitorima smatra 'smećem', ali i na Vladino odbijanje sklapanja aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Pročitajte i ovo Isplata zarade - 2 Upisalo se 45.000 građana Ulagači došli na svoje: Počinje isplata zarade od državnih obveznica Zdravko Marić i Mislav Bago Gost Dnevnika Nove TV Zdravko Marić: "Još ima prostora za smanjenje kamata. Ako se situacija s koronavirusom nastavi, Vlada mora imati plan B"

>> Linić prodaje 'narodne obveznice': Biste li ih kupili i pomogli spasiti zemlju?

Kuna je u odnosu na euro danas izgubila 0,2 posto vrijednosti i trenutno se za jedan euro dobije 7,5425 kuna. Riječ je o najslabijem rezultatu kune u posljednjih 20-ak dana.

'MMF-ov bi program bio ključan za hrvatsko tržište. Nije mi jasno zašto mu se Vlada tako uporno opire', rekao je za Bloomberg Timothy Ash iz odjela za istraživanje nadolazećih tržišta u Standard Banku.

'Dosadašnje strukturne i fiskalne reforme bile su nedovoljne da bi potaknule ekonomski rast', napisao je S&P u obrazloženju bacanja hrvatskog kreditnog rejtinga u smeće. Druge dvije velike rejtniške agencije Hrvatsku još drže u investicijskom rangu - ocjena Fitcha je BBB- s negativnim izgledima, a ocjena Moody'sa je Baa3, također s negativnim izgledima. Obje su ocjene tek jedan stupanj iznad statusa smeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene