Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

MMF je u srijedu poručio da odgoda plaćanja dugova, kakvu traži Grčka, "ne pomaže" državama koje imaju hitne potrebe za financijskim sredstvima i temeljne ekonomske probleme.


"MMF je odobrio odgode nekim državama sa slabim prihodima na njihov zahtjev, ali u svim slučajevima ta odgoda nije pomogla suočavanju s potrebama za financijskim sredstvima i temeljnim ekonomskim problemima", objavio je MMF.

Vezani članci Slika nije dostupna Grčka vlada tvrdi da želi podmiriti dug u roku Slika nije dostupna Grčka nema novca za MMF

Atena u utorak nije platila 1,6 milijarda eura duga MMF-u čime je službeno bankrotirala.

No zatražila je odgodu plaćanja o kojoj će se MMF izjasniti "u tjednima koji dolaze", po dobro obaviještenom izvoru.

EU ODLUČILA Neće pregovarati s Grčkom dok se ne održi referendum

"Temeljem pravila koje je na snazi već jako dugo, Fond ne odobrava odgodu plaćanja. Naš cilj je pomoći državi da riješi svoje probleme", dodaje se u priopćenju posvećenom Grčkoj.

Konačna odluka ipak je na Izvršnom odboru MMF-a, koji predstavlja 188 država članica i u kojem SAD i članice EU-a imaju gotovo 50 posto glasova.

Bude li zahtjev prihvaćen, Grčka više ne bi bila u bankrotu i imala bi ponovno pristup sredstvima fonda. Grčka nastoji istodobno izboriti i produljenje europskog programa pomoći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook