Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok - nepoznat

Misteriozan požar zaustavio je genija na pragu neviđenog otkrića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pragu dotad neviđenog otrića Nikolu Teslu zaustavio je misteriozan požar. Što ga je uzrokovalo ne zna se ni danas.

13. ožujka 1895. godine u njujorškom laboratoriju Nikole Tesle misteriozno je buknuo požar u kojem je sve uništeno, a čiji uzrok nikada nije bio pronađen. Dogodilo se to na vrhuncu Tesline karijere kad je bio samo korak do otkrića bežičnog prijenosa električne energije.

Pročitajte i ovo Patrijarh Porfirije pomno birane riječi Poglavar SPC-a posvetio crkvu u Smiljanu, govorio o miru Hrvata i Srba: "Uvijek može bolje..." Slika nije dostupna Predstavljena idejna rješenja Srpski mediji žestoko o našoj kovanici: "Hrvati su još jednom besramno ukrali Teslu"

Tom je prilikom izgorjelo oko 400 električnih motora, električni i mehanički oscilatori, transformatori te neke originalne konstrukcije. No, Tesla ni tada nije klonuo te je samo dva dana kasnije osnovao novu tvrtku i nastavio s radom, piše Blic.

Prije 71 godinu umro je čovjek koji je 'izumio' 21. stoljeće

Ubrzo su se pojavile brojne spekulacije o uzroku požara. Neki kažu kako je za njega bio odgovoran Teslin najveći protivnik Thomas Alva Edison.

Tih je dana ovaj veliki inovator bio na pragu dotad neviđenog otkrića. 'Možda ćete misliti da sam sanjar i da idem predaleko ako vam odam čemu se nadam u budućnosti. Mogu vam reći da s apsolutnom sigurnošću vjerujem da ću slati poruke iz jedne zemlje u drugu i to bez žica. Također pouzdani znam da ću na isti način, bez žica, prenositi električnu energiju bez gubitaka. U uspjeh bežičnog upravljanja i davanja znakova na daljinu više neće biti nikakve sumnje', rekao je Tesla samo malo prije no što je požar progutao laboratorij.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene