Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija zemalja članica Europske unije postigli su u utorak u Bruxellesu politički dogovor o novim pravilima koja bi trebala onemogućiti multinacionalnim korporacijama da dobit prijavljuju tamo gdje plaćaju najmanji porez, nego tamo gdje dobit i ostvaruju.


"Ovaj dogovor je korak naprijed u postupku donošenja direktive koja će, između ostaloga, regulirati tzv. hibridne neusklađenosti u smislu poreznog tretmana između država članica", rekao je hrvatski ministar financija Zdravko MarićDogovor je pozdravila i Europska komisija.

Vezani članci Slika nije dostupna Nova globalna financijska afera: Otkrivene tajne porezne oaze svjetskih ultrabogataša i političkih vođa Slika nije dostupna Panama Papers: Odvjetnička tvrtka tvrdi da su optužbe - 'netočne'

"Danas smo postigli uspjeh u našim nastojanjima za pravednije oporezivanje. Postupno eliminiramo načine koje su koristila neka poduzeća kako bi izbjegla poreznim obvezama. Čestitam zemljama članicama na dogovoru", rekao je Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomske i financijske poslove.

Velike međunarodne korporacije poput Applea, Amazona, Google, Starbucksa koristile su se određenim pogodnostima, koji su po sadašnjim pravilima potpuno legalni, a kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Nova pravila trebala bi se početi primjenjivati od početka 2020. godine.

Ministri su, između ostaloga, pronašli kompromisno rješenje o kriterijima za definiranje poreznih oaza. Dosadašnji pokušaji da se napravi popis zemalja koje ne surađuju po pitanju poreza nisu donosili uspjeha, jer su neke zemlje članice htjele imati vlastiti popis.

Nakon što su otkrivene masovne porezne prijevare u zemljama poput Paname ili Bahama, ideja da se definira zajednički popis EU-a takvih zemalja dobila je na snazi. Protiv zemalja koje bi se našla na popisu EU bi mogla uvesti sankcije.

Ministri su dogovorili da će se one zemlje koje primjenjuju nultu stopu poreza automatski biti stavljene na popis poreznih oaza. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju