Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministri EU osudili nasilje u Tibetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Europske unije na svom su neformalnom zasjedanju na Brdu kod Kranja u subotu osudili nasilje u Tibetu i pozvali na dijalog kineskih vlasti s tibetanskim vjerskim vođom Dalaj-Lamom.

U izjavi koje je objavilo slovensko predsjedništvo EU-a apelira se na potrebu "sadržajnog i konstruktivnog dijaloga" i podsjeća na umjerenost u izjavama Dalaj-Lame koji i u svojim zadnjim izjavama odbacuje nasilje i ne zagovara neovisnost nego autonomiju Tibeta. Ministri EU preporučuju da se u dijalogu posveti pozornost pitanjima očuvanja tibetanskog identiteta, odnosno tibetanskog jezika, kulture, religije i tradicije. Na sastanku međutim nije došlo do jedinstvenog stava oko eventualnog bojkota ceremonije svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu iako su neke europske zemlje već najavile da na svečanosti neće sudjelovati njihovi predstavnici.

Pročitajte i ovo Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?" Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je ujedno i predsjedavajući vijeća ministara EU-a izjavio je da treba odvojiti pitanje Olimpijskih igara i pitanje ljudskih prava, ali nije isključio da će se EU u vezi s pitanjem ljudskih prava ubuduće odazivati oštrijim izjavama, ovisno o razvoju situacije.
"Ako se ubuduće nešto novo dogodi, ponovo ćemo se vratiti na tu temu", rekao je Rupel na završnoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene